Stora istappar på Kungshuset

- in Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Från två gavlar på Kungshuset hänger farliga istappar. Det är fastighetsägaren som ska se till att de tas bort, men varken institutionsledningen eller Statens fastighetsverk säger sig känna till tapparna.

– Jag har visst inte tittat på huset på länge, säger ställföreträdande prefekten Christian Balkenius.

Är du en av alla studenter som varje dag passerar Kungshuset, en av universitetets mest anrika byggnader? Då finns det anledning att vara försiktig.

Vid en av husets gavlar hänger en istapp som växt sig nästan en meter lång. Vid en annan gavel finns flera, mindre tappar.

Förbipasserande varnas för den största tappen av ett rödvitt avspärrningsband.

Men det räcker inte, enligt Lunds kommun ska istappar tas bort skyndsamt. Och ansvaret ligger helt på fastighetsägarens axlar.

Viktigt att anmäla

Det är Statens fastighetsverk, SFV, som äger Kungshuset och alltså är det deras ansvar att se till att tapparna tas bort.

Men enligt Jeanette Lundstedt, som arbetar på SFV i Lund, förlitar verket sig i stor utsträckning på att de som arbetar i lokalerna själva anmäler att istappar har bildats.

– Vi har ett system för att anmäla sådana här saker på vår hemsida. Sedan är det upp till vår servicepersonal att åtgärda det. Men det är inte så att allt ansvar ligger på dem som vistas i lokalerna. Vår personal rör sig också på universitetet och om de upptäcker något så åtgärdar de naturligtvis det. Vi hjälps åt, säger hon.

Inte sett tapparna

Ledningen för filosofiska institutionen, som huserar i Kungshuset, har dock inte meddelat fastighetsägaren.

Biträdande prefekt Christian Balkenius säger sig inte ens känna till att tapparna existerar.

– Nej, det har jag inte tänkt på. Några avspärrningsband har jag inte heller sett. Jag har visst inte tittat på huset på länge. Men om vi har istappar är det ju inte bra, säger han.

Personal på institutionen brukar meddela SFV om det har bildats tappar. Men så har alltså inte skett ännu denna vinter.

– Jag tror inte någon har sagt till. Då skulle jag ha vetat om det. Men nu får vi se till att meddela dem, säger Christian Balkenius.

Ska åtgärdas

Förutom Kungshuset äger Statens fastighetsverk också bland annat Universitetshuset och Palaestra.

I år har kylan kommit ovanligt tidigt till Lund. Men Jeanette Lundstedt har inte fått några uppgifter som tyder på att problemet med istappar är större än normalt.

– Jag har inte hört något om det. Men istapparna på Kungshuset ska vi naturligtvis ta hand om. Jag ska se till att detta blir åtgärdat, säger hon.