Bostäder i Malmö ska mildra krisen

- in Bostad, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Inte lika illa som i höstas, men bostadsbristen kommer hemsöka Lund på nytt när vårterminen startar. Om det råder knappast något tvivel.

Nya bostäder i Malmö och fler som hyr ut privat kan förbättra situationen.

I början av höstterminen upplevde Lund en bostadskris av sällan skådat slag. Den akuta bristen fick internationella studenter att sova ute för att komma först i bostadskön. Bland annat.

Mindre akut på våren

Den terminsstart vi nu står inför väntas dock bli mer hanterbar.

– Situationen brukar vara mindre akut på våren, men vi utgår ifrån att det kommer bli en brist på bostäder, säger Anna Johansson på Lunds universitets studentkårers bostadsförmedling Bopoolen.

– Det kommer definitivt att vara lättare för nya studenter att hitta någonstans att bo i vår jämfört med förra terminen. Det beror till stor del på att färre börjar på universitetet på vårterminen, säger Ulrika af Sillén, avdelningschef för bostäder på Lunds universitet.

Hus i Malmö ska minska bristen

För att försöka minska den brist som ändå väntas uppstå har universitetet hyrt in sig i två byggnader i Malmö.

– Vi tänker inte bara Lund när vi försöker hitta bostäder, vi tänker hela regionen. Från Malmö är det lätt att pendla, säger Ulrika af Sillén.

Den största av de två byggnaderna ligger i närheten av Folkets park och ägs av fastighetsföretaget Akelius. Där kommer finnas ett 60-tal bostäder.

– Det är framförallt för internationella studenter. Bostäderna kommer förmedlas genom International Housing Office. Inflyttning beräknas ske i mars, säger hon.

I det andra huset kommer 26 bostäder att inrymmas.

Måste leta själv

Bostadsförmedlingen Bopoolen satsar å sin sida stort på att få fler Lundabor att hyra ut rum.

– De som söker bostad vet i ganska stor utsträckning att vi finns. Vi inriktar oss nu framförallt på att nå ut till dem som kanske har en källare eller ett rum att hyra ut, säger Bopoolens Anna Johansson.

Budskapet ska bland annat spridas med hjälp av annonsering i press och på Facebook och genom affischering.

Trots att situationen väntas bli mindre krisartad rekommenderar bostadschefen Ulrika af Sillén nya studenter att leta intensivt.

– Om man inte vet att man har någonstans att bo gäller att söka på egen hand, och det är hög tid att börja nu, säger hon.