Succé för gratistentor

- in Studentliv
@Lundagård

Sedan i höstas kan studenter i företagsekonomi ladda ner extentor gratis från Lundaekonomernas hemsida.

Intresset har varit stort.

– Det är ett bra steg i utbyggnaden av den service vi erbjuder våra medlemmar, säger kårordförande Anders Rüdow Fors.

Tidigare var pluggivriga studenter tvungna att köpa de gamla tentorna på plats i kårens lokal Skånelängan vid Ekonomicentrum. Ofta köpte studenterna tv-tre tentor åt gången, för en kostnad av mellan 30 och 60 kronor.

I september lanserade dock Lundaekonomerna en ny tjänst som gjorde det möjligt att kostnadsfritt ladda ner tentor på nätet.

– Intresset har varit stort. Systemet hade lite barnsjukdomar i början, men det är löst nu och allt fungerar bra, säger Anders Rüdow Fors, ordförande för Lundaekonomerna.

Reaktionerna från studenterna har varit positiva.

– Många har sagt att detta verkligen var på tiden. Det känns som ett väldigt bra och naturligt steg att ta i servicen som vi erbjuder våra medlemmar, säger Anders Rüdow Fors.

”Orättvist att inte ge till alla”

Kort efter lanseringen besökte Lundagård Ekonomicentrum. Där gick åsikterna isär om det faktum att det endast är kårmedlemmar som får tillgång till gratistentorna.

Doktoranden Kasia Burzynska tyckte att det var orättvist att inte alla studenter får samma möjligheter.

– Varför ska vissa studenter få extentor gratis medan andra inte får det? sa hon.

”Självklart att de måste få någon slags betalning”

Erik Brandt och André Paulsson som båda två tillbringat några år på Ekonomicentrum håller dock inte med.

– Det är väl självklart att bara kårmedlemmar ska få extentorna. Med den energin de lägger på att hjälpa oss att få aktuella tentor, måste kåren få någon slags betalning, säger Erik Brandt.

Kårorförande Anders Rydöw-Fors menar att den nya servicen är en av de viktigaste fördelarna som Lundaekonomerna kan erbjuda sina medlemmar.

– Det är väldigt enkelt, säger Anders. Våra medlemmar betalar en medlemsavgift på 50 kronor och i den medlemsavgiften ingår många fördelar, en av dessa är att man kan ladda ner extentor på vår hemsida. Det är skolans skyldighet att tillhandahålla gamla prov till studenter enligt rättighetslistan. Det görs, men under begränsade öppettider. Vår tjänst till våra medlemmar är att tillhandahålla de gamla proven dygnet runt.

Svårt att få del av gamla prov på annat sätt

Att Lundaekonomerna endast erbjuder tentor från en av Ekonomicentrums institutioner beror på att företagsekonomi-skrivningarna annars är svåra att få tag på.

– Nationalekonomiska institutionen, till exempel, lägger själva upp gamla tentor på kurssidorna. Men företagsekonomiska institutionen är för stor för att klara av att göra det. Därför har vi i nästan tio år hjälpt studenterna med detta. Nu tar vi det till en nästa nivå, säger han.

Text: An Holmqvist och Gustaf Eriksson