Trodde han såg cykeltjuv – jagade efter med bågfil

- in Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

En då 24-årig Lundastudent var på väg hem en sen natt i september 2009 när han blev med upphunnen och nedriven från sin cykel. Därefter blev han hotad med en metallsåg. Nu döms angriparen för ofredande och olaga hot.

På natten den 25 september 2009 var målsäganden, en då 24-årig Lundastudent, på väg hem från en fest tillsammans med två kompisar.

I närheten av Malmö nation blev mannen upphunnen av en jämnårig student, som vräkte av honom från cykeln och hotade honom med en bågfil som angriparen höll mot mannens hals.

Angriparen släppte inte 24-åringen förrän målsägandens vänner ägnat åtminstone en halv minut åt att övertala honom om att den cykel han färdades på inte var stulen.

Misstänkte cykelstöld

Den då 24-årige angriparen har nämligen hävdat att han trodde att mannen hade stulit den cykel han färdades på.

Detta antagande grundade angriparen på att han hörde ljud från ett cykelställ vid Malmö nation. Sedan mötte han två män, den ene ledde en cykel och den andre hade en bågfil i handen. 24-åringen följde efter männen och grep tag i en av dem.

Detta fick de båda männen att springande lämna platsen. Bågfilen slängde de ifrån sig. 24-åringen tog upp den och rusade efter. Den trio han kom ifatt trodde han alltså var skyldiga till cykelstölden.

Mannen har hävdat att han trodde att ett brott begåtts och därför borde frias för att han har handlat i nödvärn och att han trott sig ha rätt att genomföra ett envarsgripande.

Ofredande och olaga hot

I domen, som meddelades på måndagen, skriver Lunds tingsrätt att det finns anledning till försiktighet vid bedömningen av de inblandades uppgifter eftersom samtliga var alkoholpåverkade.

Rätten anser det dock bevisat att målsäganden har blivit vräkt av cykeln och hotad med en såg. 24-åringens agerande anses inte stå i proportion till det brott han misstänkte att målsäganden hade utfört.

Angriparen döms därför till 100 dagsböter för ofredande och olaga hot.