Fler än 30 bostäder drabbade av läckor

- in Bostad, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Drygt 30 bostäder på Kämnärsrätten drabbades av vattenläckor när snön som samlats på taket smälte. Två personer har tvingats lämna sina lägenheter.

Nu ska AF Bostäder reda ut hur risken för läckor kan minskas.

På lördagen den 8 januari sprutade vatten in genom väggarna hemma hos Leonard Eriksson på Kämnärsrätten. Han ringde till Securitas fastighetsjour, som meddelade att han inte kunde få hjälp förrän efter helgen.

– Då undrar man varför det finns en jour, sa han till Lundagård.

Bostaden blev svårt fuktskadad, och nu har Leonard tillfälligt tvingats lämna sin lägenhet medan skadorna åtgärdas.

– Inte så kul start på terminen, säger han.

Ska utvärdera

Leonard är inte ensam. Ytterligare en hyresgäst har fått flytta ut, och vid sidan av detta har omkring 30 bostäder drabbats av läckorna.

– Det är naturligtvis inte bra, men man måste ha i åtanke att vi har 700-800 bostäder av samma typ på Kämnärsrätten, säger Rolf Svensson, AF Bostäders vd.

Vad ska ni göra för att förhindra att det inte händer igen?

– Vi har kontrollerat att taken var täta innan vintern och vi skottade ofta, men nu ska vi utvärdera för att se vad vi kan göra bättre. Några ombyggnationer av taken är inte aktuella, det skulle bli alldeles för dyrt. Men vi kanske kan täta taken ännu noggrannare.

Viktigt med försäkring

De skador som uppkommit på väggar och tak står AF Bostäder för, och de som har tvingats flytta har får ersättning från bolaget för sina omkostnader.

Men kostnader för vattenskadade personliga tillhörigheter är det enbart hemförsäkringen som täcker.

– Det är väldigt viktigt att ha en hemförsäkring. Det kan handla om betyndade belopp för till exempel tv, stereo och soffor. För de som har försäkring brukar det lösa sig smidigt, säger Rolf Svensson.