Fisken fällde studentkocken

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

På grund av ett tidigare misslyckande lagade han en tjock sås i stället för en soppa.

Lundagård ringde upp Lundastudenten Maximilian Moëll och pratade om revanschlustan som gjorde att han åkte ur Sveriges mästerkock.

Första uppdraget för kvällen: Laga Leif Mannerströms klassiska fiskgratäng.

Andra uppdraget: Sväng ihop en fisksoppa.

Så såg upplägget ut i onsdagens avsnitt av TV4-programmet Sveriges mästerkock. kvällen slutade med att 21-årige Lundastudenten Maximilian Moëll fick lämna tävlingen.

– I gratänguppdraget skulle man koka ner en gräddfond. Det misslyckades jag med. Sedan när vi kom till andra rätten ville jag visa att jag kunde det egentligen. Det satt liksom kvar i huvudet, så jag gjorde ingen soppa utan en tjock sås, säger Maximilian.

Stekt av fisk

Redan när det stod klart att det var fisk som skulle stå på menyn blev Maximilian nervös.

– Innan jag började tävlingen tänkte jag: ”Blir det fisk så är jag stekt”. Jag har inte lagat alls mycket fisk, och det kräver träning för att det ska bli bra. Det ska vara fint och elegant, nu blev det lite för grovt, säger han.

Men Maximilian grämer sig inte.

– Det var en jättekul upplevelse och jag har träffat otroligt många duktiga människor. Det är värre att förlora en fotbollsmatch med 5-4 efter förlängning. Nu har jag förlorat med 5-0, så det känns inte så farligt.

Studierna lidande

Maximilian Moëll har varit intresserad av matlagning så länge han kan minnas. När han fick reda på att Sveriges mästerkock sökte deltagare tvekade han inte en sekund.

– Jag hade tittat på liknande program från andra länder tidigare. Jag såg det som en kul chans att utmana mig själv och utvecklas i köket, säger Maximilian.

Och lärorikt har det varit.

– I min umgängeskrets blir jag ofta betraktad som nördig för att jag alltid vill prata om mat. Nu fick jag träffa folk som är ännu nördigare än vad jag är och prata mat hela tiden.

Det enda negativa med att medverka är att studierna blivit lidande, berättar Maximilian.

– Inspelningarna pågick i ungefär tre veckor i höstas. Jag har missat en tenta, men det är inte så farligt.