Inga åtgärder efter anmälan om misshandel

- in Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

I slutet av januari polisanmälde en student en vakt vid Östgöta nation för misshandel. Men nationen planerar inte att vidta några åtgärder efter händelsen.

Vid midnatt på lördagen den 22 januari ska en 24-årig student helt oprovocerat fått ett slag med öppen hand av en vakt. Studenten polisanmälde vakten för misshandel, men senare ändrades brottsrubriceringen till ofredande.

Att nationsvakter polisanmäls är mycket ovanligt, men Östgöta nation ser ingen anledning att vidta några åtgärder efter det inträffade.

– Vad jag förstått kommer det inte bli något av anmälan. I nuläget kan jag inte se att vi skulle behöva ändra några rutiner efter det som har hänt, säger kurator Simon Berg.

Försökte få klar bild

Direkt efter incidenten kontaktade Simon Berg vaktchefen för att ta reda på vad som inträffat.

– Jag ville förhöra mig om vad som skett för att försöka få en så klar bild som möjligt. Jag har väldigt svårt att tro att det gick till som studenten sagt, att han skulle ha blivit slagen oprovocerat. Vad jag har förstått har det inte förekommit något våld alls, säger han.

Stöttar vakterna

Nationens vakter gör ett mycket bra jobb, enligt kurator Berg.

– Jag står bakom dem till 100 procent. De får stå ut med väldigt mycket och de begår ytterst sällan misstag. Det fungerar väldigt bra generellt sett.

Är studenterna bråkiga?

– Nej, oftast sköter sig alla väldigt bra. Problemen är som störst i början av terminerna när det har kommit många nya som inte är vana vid hur det fungerar i Lund. Det är mycket lugnare och stämningen är mycket mer avslappnad här jämfört med andra städer.