Prorektorn stannar i Lund

- in Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

På torsdagen kom beskedet att styrelsen för Malmö högskola kommer att föreslå Stefan Bengtsson som ny rektor. En av favoriterna till posten var Lunds universitets prorektor Eva Åkesson.

– Jag blev besviken när jag fick höra det, men det känns jätteroligt att bli kvar i Lund, säger hon.

I juli går förordnandet ut för Malmö högskolas rektor Lennart Olausson. Tio personer, däribland Olausson själv, sökte tjänsten.

En av favoriterna till rektorsposten var Eva Åkesson, prorektor med ansvar för utbildningen på grund- och avancerad nivå vid Lunds universitet.

Nu står det dock klart att högskolans styrelse till regeringen kommer att föreslå Stefan Bengtsson, prorektor för Chalmers tekniska högskola i Göteborg, som ny rektor.

Fått andra erbjudanden

Prorektor Eva Åkesson fick beskedet för några veckor sedan.

– Det är klart att jag blev besviken när jag fick höra det. Men det ska bli väldigt roligt att stanna i Lund, det är ett fantastiskt lärosäte som är inne i ett väldigt spännande skede, säger hon.

Hur länge blir du kvar som prorektor?

– Mitt förordande sträcker sig fyra år framåt, men jag kan ju avbryta det tidigare. Jag har fått sex-sju förfrågningar om andra tjänster, men tjänsten i Malmö kändes väldigt utmanande och utvecklande.

Har du fått några andra erbjudanden nu?

– Nej, inget som är aktuellt för tillfället.