Framtida entreprenörer i drakarnas klor

- in Studentliv
@Annika Skogar

På onsdagen gick Lunds universitets egen version av SVT:s Draknästet av stapeln. Uppblåsbara födelsedagskort och botemedel mot synproblem var några av idéerna som studenter presenterade.

Inför en panel av riskkapitalister fick masterstudenterna i entreprenörskap möjligheten att presentera sina affärsidéer. AirOhMail och ProZea var två projekt som tog chansen att försöka få gehör för sina planer.

Mannen bakom AirOhMail är Brandon Till, 28, från USA.  Ett uppblåsbart födelsedagskort är hans idé.

Barn som ännu inte lärt sig läsa ges möjligheten att ändå uppskatta att få brev. I stället för text är det bara till att blåsa och vips har det lilla kortet förvandlats till en stor ballong.

– Jag har redan pratat med affärer här i Lund om att bli återförsäljare och fått mycket positiva gensvar. 
Vem vet, för 70 kronor kan ett ballong-kort eventuellt bli ditt i framtiden.

Fyra av fem drakar i juryn ställde sig dock tveksamma. Brandon lät sig trots detta inte nedslås.

– Jag ska jobba vidare på idén. Inom ett par år hoppas jag att vi är etablerade både på den svenska och amerikanska marknaden.

Masterstudenterna Jinmiy Jan och Janitha Liyanage från Kina och Sri Lanka har ambitionen att råda bot på våra synproblem.

Ungefär var tionde person mellan 65 och 75 lider av åldersförändringar i gula fläcken vilket leder till sämre syn. Detta vet ProZea, om man får tro dem själva, hur man ska komma till rätta med.

– Vi har kommit på en process där vi lyckats framställa antioxidanten zeaxathin med en tio gånger så hög koncentration än normalt. Det är just denna antioxidant som vi får i oss alldeles för lite av vilket orsakar att vi drabbas av åldersförändringar i gula fläcken, berättar Janitha.

Zeaxathin finns naturligt i bland annat spenat och det är det som är huvudingrediensen i deras näringstillskott.

Drakarna gav enigt tummen upp.

Bra för självförtroendet

Efter att ytterligare sex projekt presenterats var det ProZea som gick vinnande ur tävlingen. De belönades med en värdecheck på 5 000 kronor.

Viktigast var nog dock inte pengarna utan det förnyade självförtroende det innebar att få drakarnas gillande blickar.