Jättevinst blev album

- in Kultur & Nöje

Nina Wiemer växte upp utan sina föräldrar. När hon vann tre miljoner på Triss bestämde hon sig för att förverkliga sin dröm, och på fredagen släpps hennes debutskiva ”Electrotherapy”.

– Musiken blev som terapi för mig, säger Nina.

Nina Wiemer växte upp med sin mormor i Malmö och hade bara sporadisk kontakt med sina föräldrar, som var missbrukare. När hon var tolv år gick hennes pappa bort. Som 18-åring impulsköpte Nina en trisslott – och vann tre miljoner.

– Det var menat, kändes det som. Nu var det flera år sedan och jag minns inte allt, det är ett väldigt luddigt lyckligt minne, säger hon.

För pengarna köpte Nina en egen lägenhet, reste jorden runt och bestämde sig för att förverkliga sin dröm – att spela in en skiva. På fredagen släpps debuten ”Electrotherapy”.

Student på Musikhögskolan

Nu har Nina hunnit fylla 24 år och går sin andra termin på lärarutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö. Musiken har funnits i hennes liv så länge hon kan minnas. Hon sjunger, spelar gitarr, piano och fiol.

– Mina föräldrar var musiker, så jag har alltid blivit uppmuntrad att hålla på med musik av hela min släkt, berättar hon.

Lundagård träffar Nina en eftermiddag i studion i Malmö. Den sista tiden har hon haft mycket att göra med skivinspelningen och studierna på samma gång.

– Det är en prioriteringsfråga, säger hon.

Elektroterapi

Nina började skriva egna låtar efter att hon tagit studenten.

– Jag fann ett nytt uttrycksmedel, och använde mig av det för att processa de saker jag upplevt. Den elektroniska musiken blev terapi för mig, säger Nina.

Resan som lett till hennes debutskiva började i hemmastudion framför datorn, men hon bestämde sig för att ta det ett steg längre.

– Jag fick tips om en studio och blev vänner med alla här och vi började samarbeta.

Samarbetet som startade för tre år sedan mynnar nu ut debutskivan, som fyllts med något som Nina beskriver som elektroakustisk musik. På skivan blandas sång och akustisk gitarr med elektroniska ljud, syntar och en kör med mycket stämmor.

Releasefest i kväll

På fredagskvällen är det releasefest för skivan på Skånes Dansteater i Malmö, och efter det hoppas Nina på att hon och bandet kan få komma ut på en turné och nå ut med sin musik.

Hur känns det inför skivsläppet och releasefesten ikväll?

– Det är pirrigt, jag har inte fattat det än. Men jag presterar bäst under nervositet, så det kommer bli bra, säger Nina.