Prostitutionstema på studentfest

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

Villan kommer att förvandlas till ett av Amsterdams kända glädjekvarter. Så presenterade studentföreningen Stampus torsdagens fest, som har temat ”Red light district”. Det har upprört flera studenter.

Inför arrangemanget har festlokalen Villan döpts om till Konsul Perssons mansion. Enligt evenemangssidan på Facebook kommer det att bli en ”förföriskt, fantastisk och helt magisk kväll”.

Festen arrangeras av studentföreningens Stampus radiokanal. På Stampus hemsida skriver föreningen: ”Kom och upplev Amsterdam nu på torsdag. Konsul Perssons mansion kommer att förvandlas till ett av Amsterdans kända glädjekvarter. Det kommer bli galet bra fest, missa inte!”

På affischerna som marknadsför festen finns en siluett av en kvinna som slingrar sig runt en strippstång.

Efter att Lundagård varit i kontakt med ansvariga på Stampus har beskrivningen på hemsidan nu ändrats.

”Fest i prostitutionens- och drogernas tecken”

Red light district-temat har upprört flera Campus-studenter.

”Att vår studentförening försöker anordna en fest i prostitutionens- och drogernas tecken anser vi djupt beklämmande och högst anmärkningsvärt”, skriver två studenter, som vill vara anonyma, till Lundagård.

Studenterna menar att festen ger ett oseriös bild av de som pluggar på Campus:

”Stampus utger sig för att göra Helsingborg till en attraktiv studentstad genom att verka för att skapa en samhörighetskänsla bland Campus studenter. Samt fungera som en samarbetsplattform gentemot Campus Helsingborg, Helsingborgs kommun och näringsliv. Dessa angivna ändamål rimmar oerhört illa med en studentfest med prostitutionstema. Vi som studenter vid campus känner inte att denna typ av event är representativt för oss och ger ett mycket oseriöst intryck av studenterna i Helsingborg.”

”Vi ser det som en rolig grej”

Stampus musikchef Oliver Bermhagen är ansvarig för arrangemanget. Han säger sig ha förståelse för de reaktioner som festen väckt.

– Jag förstår att vissa reagerar och tycker att det är olämpligt. Men det har blivit upplåst. Vi ser det här som en rolig grej, säger han, och fortsätter:

– Vi har temafester ofta. Vi har haft till Mexiko- och 90-talstema, till exempel. Det här var en idé som kom upp och den togs emot väl av medlemmarna. Tanken är att vi ska göra det här med mycket humor och glimten i ögat.

”Det ska vara sexigt”

Oliver Bermhagen beskriver hur Villan ska belysas med röda lampor och hur rökmaskiner ska hjälpa till att sprida rätt atmosfär.

– Det ska bli en härlig, mysig, stämning. Det ska vara sexigt, säger han.

Studenter som har hört av sig till oss menar att festen har prostitutions- och drogtema?

– Det är verkligen inte så att vi anspelar på eller uppmuntrar prostitution eller kvinnoförnedring. Jag förstår reaktionerna, men jag tycker samtidigt att det är tråkigt att de inte förstår humorn bakom det.

Men när det i beskrivningen av festen står att Villan ska förvandlas till ”ett av Amsterdams kända glädjekvarter” är det väl uppenbart att det anspelar på prostitution?

– Vi ville använda oss av Red light district-miljön, men vi ser det som ett oskuldsfullt tema. Men det blir vad man gör det till. Jag förstår alla reaktioner, men jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig att det skulle bli så stort.

Förändrat beskrivningen

De studenter som skrivit till Lundagård menar att festen förmedlar en negativ bild av studenterna vid Campus. Oliver Bermhagen är av en annan åsikt.

– Det här är ett av många evenemang, jag tycker snarare att det förmedlar en positiv bild att det händer mycket i Helsingborg. Att allt som vi gör inte passar alla är naturligtvis tråkigt.

Men Stampus har ändå tagit till sig av kritiken, menar Oliver Bermhagen.

– Vi har dämpat temat lite och vi har ändrat Facebook-beskrivningen och hemsidan kommer också att uppdateras, säger han.

Vid 17-tiden på tisdagseftermiddagen hade även festbeskrivningen på hemsidan ändrats.