Bland batikhäxor och män med skinn på näsan

- in Studentliv

Om bara kvinnor haft rösträtt i Sverige så hade inte Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen.

Det menade Niklas Orrenius när han gästade Lunds universitet på tisdagen för att medverka i seminariet ”Den perfekta kvinnan – extremhögerns kvinnosyn.”

För att uppmärksamma Kvinnodagen bjöd Lunds universitet in till en heldag av förläsningar om extremhögerns kvinnosyn.

En av gästerna var Niklas Orrenius, journalist på Sydsvenskan, som under flera år har granskat det nya riksdagspartiet som reformerades av några studentkompisar i Lund.

– Inom partiet pratas det mycket om Batikhäxor. Det är en kvinna på minst 40 år som är politiskt korrekt och gapig. Hon struntar i sitt utseende och gillar skulpturer i ekologisk lera som föreställer kvinnors underliv. Som exempel brukar de nämna Mona Sahlin och Gudrun Schyman, berättade Niklas Orrenius för en publik som trots allvaret inte kunde hålla sig för skratt.

”Män har mer skinn på näsan”

Niklas Orrenius menade att det finns en manlig attityd i partiet och att män sitter på alla de tunga posterna. Män utgör också majoriteten av medlemmarna.

– Jag frågade Carina Herrstedt som är andre vice ordförande och partiets högst uppsatta kvinna vad mansdominansen beror på och fick till svar att ”män generellt har mer skinn på näsan och vågar stå för sina åsikter mer”. En annan av partiets kvinnliga medlemmar menar att ”kvinnor har inte tid för politik, de tar ju hand om hem och barn”.

SD vill sänka abortgränsen

För att värna om kärnfamiljen vill Sverigedemokraterna föra en aktiv politik för att minska antalet skilsmässor. De vill också ta bort pappamånader, utöka vårdnadsbidraget och sänka abortgränsen till tolfte veckan, enligt Niklas Orrenius.

– Och de är emot homoäktenskap, berättar han.

Några djupare analyser om varför kvinnosynen ser ut som den gör delade inte Niklas Orrenius med sig av under det korta föredraget som han avslutade med en blick framåt.

– Sverigedemokraterna kommer nog att behöva tona ner sin uppfattning om kvinnans roll i framtiden om de vill stanna i riksdagen.