Lundagårdsfotograf prisad på Årets bild-galan

Genom att fota människor som lever gömda i Sverige ville Lundagårdsmedarbetaren Amelie Herbertsson väcka debatt om den svenska flyktingpolitiken. På fredagen fick hon pris på Årets bild-galan.

– Det känns skitkul, säger hon.

26 familjer, alla med ryggarna mot kameran, alla vända mot fönster varifrån ljus flödar in. I bildspelet ”Flyktfåglar” har Lundagårdsfotografen Amelie Herbertsson fotat människor som lever gömda i Sverige. På fredagen vann hon andra pris i kategorin Årets bildspel på Årets bild-galan i Norrköping

– Det känns skitkul, framförallt för att de människor som jag har fotat syns mycket mer nu. Jag hoppas att det gör att deras situation uppmärksammas mer, säger hon.

Amelie Herbertsson. Foto: Lundagårds arkiv
Amelie Herbertsson. Foto: Lundagårds arkiv

”Bryter mot mänskliga rättigheter”

Bildspelet har hon gjort som examensarbete på Nordens fotoskola på Biskops-Arnö utanför Enköping.

– Jag fotade och gjorde intervjuer i ungefär två månader. Sedan fick jag idén att göra ett bildspel på julafton, och sedan skickade jag in det till tävlingen, säger hon.

Idén till temat kom ur ett starkt engagemang för flyktingars situation.

– Den svenska flyktingpolitiken bryter mot de mänskliga rättigheterna. Jag vill belysa regler som tvingar människor att gömma sig, säger hon.

”Var sjukt nervös”

För Amelie kom nominerings-beskedet som något av en chock.

– När jag först blev nominerad tänkte jag att det var någon annan som hette Amelie Herbertsson. I kväll var jag sjukt nervös, men nu känns det väldigt roligt.

För tillfället praktiserar Amelie på Sydsvenskan i Malmö.

– Det är en jättehärlig redaktion med massor härliga människor, säger hon.