Lundastudenter vann tävling i entreprenörskap

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

Röda korset-ambassadörer som hjälper organisationen att nå ut på nya sätt. Den idén gav fyra Lundastudenter segern i tävlingen Suitable for business.

– Det är en rejäl boost för självförtroendet, säger lagmedlemmen Josef Sjöberg.

Röda korset förser er med bakgrundsinformation, en lägesanalys och en omvärldsbeskrivning. Utifrån detta ska ni formulera ett problem och föreslå en gedigen lösning.

Det var utmaningen som tio lag från olika skandinaviska universitet ställdes inför under tävlingen som avslutade Suitable for business-konferensen som ägde rum i Köpenhamn i förra veckan.

På fredagseftermiddagen stod det klart att det var laget från Lund, bestående av Josef Sjöberg, Isabella Posse Boquist, Nicklas Nygren och Erik Neppelberg som avgick med segern.

– Vi ville utnyttja det faktum att företag tar ett allt större socialt ansvar. Vår idé går ut på att göra företag till ambassadörer för Röda korset. Som ambassadörer låter företagen sina anställda jobba för Röda korset på arbetstid, säger Josef Sjöberg.

Vill nå ut till fler

Tanken bakom Lundalagets förslag är att det ska få organisationen att nå ut till fler.

– Vi tror att det skulle göra att Röda korset kan sätta agendan som företagspartner och att det kan få nya typer av människor att börja arbeta med välgörenhet, säger Josef Sjöberg.

Och juryn, som bland annat bestod av kommunikationschefen för danska Röda korset, gillade idén. De tyckte så mycket om förslaget att de utnämnde Lundastudenterna till segrare i tävlingen.

– Vi vann 10 000 danska kronor och massa ära, såklart, säger Josef Sjöberg med ett skratt. Det känns jättekul och det är en rejäl boost för självförtroendet.

”Vi kan bidra med nya perspektiv”

Tävlingen Suitable for business  syftar till att riva murarna mellan näringslivet och akademin i allmänhet och humaniora och samhällsvetenskap i synnerhet.

Josef Sjöberg menar att arrangemanget fyller sin funktion.

– Det känns verkligen som att vi kan bidra med nya perspektiv. Mycket av verksamheten i näringslivet handlar om relationen mellan människor och det är en central del i vår utbildning, säger han.