Mycket sport i Lund i vår

- in Nyheter

Indiebandy och sambaboll. För en vecka sedan vann Blekingska nation den första nationsserien i innebandy på fyra år.  På söndag avgörs vilket som är det bästa studentlaget i fotboll. Lundagård har pratat med dem som ser till att det sportas mer än på länge i Lund.

– Vi gillar både musik och sport på Blekingska. Så vi är det bästa ”indiebandylaget” i Lund. Det känns kul att vi som är en liten nation har lyckats vinna innebandyserien, säger lagkaptenen Jonas Levin med stolthet i rösten.

Det var första gången på fyra år som Lunds nationer gjorde upp i en serie i innebandy.

– Det känns kul att ha kommit igång i vår. Vi ser att idrotten i Lund ligger efter idrotten i till exempel Uppsala. Vi är många som är sugna på att fortsätta till hösten, säger Jonas Levin.

Även fotboll

Det är inte bara innebandy som spelas i Lund. Våren bjuder också på fotboll nu på söndag. Hallands nation möter Helsingkrona nation och Teknologkårens IF på Smörlyckan.

– Det ska bli roligt att se hur de andra lagen ser ut. Det är en chans för oss att visa upp Hallands fotboll och bjuda på trevlig underhållning. Förhoppningsvis är det bra väder på söndag, säger Henrik Stenvinkel, ordförande i Hallands nations fotbollsförening.

Kul utan sprit

Jonas Levin på Blekingska tycker att det är bra att nationerna erbjuder sportaktiviteter.

– Det ger bra balans till nationernas fester. Vi har det väldigt kul utan alkohol, och det är roligt att man vill satsa på det. Men idrottsintresserade studenter i Uppsala har det bättre än oss. Där har universitetet och nationerna sporthallar. Här har vi Gerdahallen, men det vi kan inte spela innebandy där, för det finns ingen hall utan ett gym där.

Blekingska har löst problemet genom att förlägga bandyträningen på Fågelskolan.

– Där kör vi varje torsdag klockan 21.

Vad är din dröm med nationsbandyn i framtiden?

– Det vore verkligen roligt att ha ett system som påminner om amerikanska collegelag. Då kan det bästa Lundalaget möta det bästa Uppsalalaget! säger Jonas Levin lyriskt med pigga ögon.

Hur det blir med nationsidrotten till hösten är det ingen som vet än.

– Tanken är att vi ska ha en nationsserie i innebandy och fotboll till hösten, säger Idrottskollegiets ordförande Maximillian Bjerlöv.