Biljettsläpp med eld och härj

- in Kultur & Nöje, Spex

Tält, eldar, musik och vårsol. Till biljettsläppet av Lundaspexarnas klassiska spex Djingis Khan på lördagen ringlade sig kön genom hela Lundagård.

– De första var här redan klockan fyra i morse, sedan dess har kön bara växt, säger en av spexarna.

På lördagen var det folkfests på Tegnérsplatsen framför AF-borgen. Tält och eldar bildade en scen framför trappan till borgen. Hästar paraderades längs den långa kön av förväntansfulla människor och i vän tan dörrarna skulle öppnas bjöd Lundaspexarna både på uppträdande och korv.

Khan redo att härja

Spexet i fråga är klassikern Djingis Khan och alla lundaspexarna var sminkade med den karaktäristiska mongolmustaschen. När domkyrkans klockor slog 13 struntade spexarna i den akademiska kvarten och presenterade självaste Djingis Khan.

Han dök upp på den lilla balkongen ovanför AF-borgens södra ingång och välkomnade sina undersåtar. Efter ett kort tal började han sjunga den kända Härjarevisan och både lundaspexare och många i kön hakade på.

Slutligen förklarade Djingis Khan att biljettförsäljningen börjat och dörrarna öppnades. Stämningen hölls uppe av en liten orkester i ett av partytälten medan folksamlingen sakta rörde sig framåt.

Ståplats gav fontänbad

När den långa kön någon timme senare har avverkats hördes ett rop från toppen av trappan:

– Vi har sålt vår första ståplats för Siste april!

En Lundaspexare förklarade att förmannen Ellen Segerhag hade lovat att bada i fontänen framför Universitetshuset när de sålt den första ståplatsbiljetten.

– Jag tror dock inte att förmannen hade tänkt sig att vi skulle sälja så mycket redan i dag, berättade han och fortsatte:

– Men men, vi får väl se om det är något vatten i fontänen.

Tack vare noggrann undersökning kan Lundagård avslöja att det ännu inte finns något vatten i fontänen. Huruvida det blev något torrbad är dock oklart.