Tusentals studenter fick felaktiga lönebesked

- in Nyheter, Studentliv

Skulle du behöva extra pengar till påsk? Många studenter hoppade nog glatt av förtjusning när ett lönebesked från universitetet damp ner i mejllådan förra lördagen.

Mejlet skickades ut till alla studenter och anställda på universitetet, eller närmare bestämt alla som har en e-post-adress med domännamnet lu.se.

Johan Bjarnevik är före detta vice ordförande för Teknologkåren och var en av alla de studenter som fick utskicket.

– Jag blev mest förvånad. Jag väntade mig inte någon lön från universitetet. Sen kunde jag ju inte logga in för jag har ingen Lucat-identitet och då tänkte jag att jag får vänta och se om jag får några pengar, säger han.

För att öppna lönebeskedet krävdes en inloggning med en Lucat-identitet, vilket är de anställdas motsvarighet till studenternas Stil.  Någon sådan har alltså inte studenterna. Därmed kunde de heller inte nås av det dystra beskedet att lönen i själva verket var på noll kronor.

”Trodde det var ett phishingförsök”

När Johan Bjarnevik såg att flickvännen hade fått samma utskick förstod han att det var något som inte stämde. För en kort stund misstänkte han att det rörde sig om phishing, det vill säga att någon försökte komma över viktig information om till exempel hans bankkonton. Men ganska snart kunde Johan Bjarnevik konstatera att universitetet var den verkliga avsändaren.

Trodde du någon gång att du skulle få några pengar?

– I tio minuter kanske. Jag har ju haft uppdrag tidigare så de har betalat ut till mig förr. Jag tänkte att det kanske var något de hade missat.

Lunds datacentral är ansvariga

Några dagar senare beklagade universitetet det felaktiga utskicket. I ett mejl förklarade man att lönebeskeden bara var tänkta att gå till de anställda på universitetet.

– Något gick väldigt snett i fredags. Som jag har uppfattat det har alla studentkonton fått mejlet, men ingen skulle ha fått det, säger Per Hallgren, systemadministratör på universitetet.

Per Hallgren förklarar att det rörde sig om ett tekniskt fel. Ansvariga är Lunds datacentral, men ännu på onsdagen hade han inte fått något besked om vad som orsakat problemet.