”Moderaterna måste ta större ansvar för bostadsbristen”

- in Debatt
@Lundagård

Alliansen har gjort en del för att förbättra bostadsmarknaden för studenter. Men kraftfullare åtgärder krävs för att regeringen ska återfå studenternas förtroende, skriver Ida Drougge och Johanna Grönbäck från Moderata studenter.

Ockerhyror, osäkra andrahandskontrakt och konstiga hyresvärdar är några av de problem som många studenter råkar ut för.

När studentkårerna tipsar om tältning, vandrarhem eller hotell vet vi att det börjar bli dags för terminsstart. För att Alliansen och Moderaterna ska återvinna trovärdigheten hos studenter så måste vi också förstå de problem som studenterna möter.

Alliansregeringen har tagit några små steg mot en bättre bostadsmarknad. Regeringen har bland annat gjort det mer lönsamt för privata fastighetsägare att hyra ut bostäder, vilket är en positiv utveckling.

Att kunna hyra ut en del av sin bostad till nya studenter är ett bra första steg mot en mer framtidsinriktad bostadsmarknad med mer varierade bostadsformer. Med andra ord: Alla sjuksköterskor vill inte bo likadant och alla studenter vill inte bo i korridor.

Vi måste se till att vända utvecklingen, vi måste göra det mer lönsamt att bygga bostäder, som alla har råd att bo i. Det är vi moderater som måste ta ett större ansvar för att lösa bostadsbristen för studenter.

Johanna Grönbäck

Ordförande Moderata studenter Lunds universitet

Ida Drougge

Riksordförande Moderata studenter