Makaroner för välgörenhet

- in Studentliv
@Annika Skogar

Lunch, massage och lotteri. Det var en del av vad som erbjöds på Stortorget på onsdagen när de nya Technology Management-studenterna tävlade om att samla in pengar till Stadsmissionen.

– Vår taktik är bland annat att dela ut gratis mat och hoppas att folk vill skänka lite som tack, säger Ewa Holmberg.

Trots gråa skyar och många tveksamma förbipasserande är stämningen på topp bland de nyantagna Technology Management-studenterna som i två lag tävlar om att få in pengar till Stadsmissionen.

– Det här är som en första kick-off för de som ska börja på mastersprogrammet till hösten, säger Marianne Johansson som pluggat Technology Management i ett år.

Tävlingen började klockan nio på morgonen och skulle sedan fortsätta under dagen.

– Vi delades in i två lag och fick sedan en lång lista på saker som skulle samlas in, säger Elin Lindqvist.

”Bra sätt att träffas”

På listan radades det upp allt från mattor till kex och när startskottet gick var det bara för studenterna att ge sig ut till affärerna för att fråga snällt om de ville skänka. 
En grupp ägnade sig under tiden åt att laga lunch som sedan skulle serveras på torget. Det lag som lyckats samla in mest till Stadsmissionen när dagen är slut går segrande ur kampen.

– Det är ett bra sätt för de nya studenterna att få träffas och lära känna varandra samtidigt som det också kommer något mer ur det, säger Marianne Johannson.

Varje lag består av runt 15 nya studenter men också de från tidigare terminer var på plats för att heja på. De två lagen huserade vid varsina bord jämte varandra som de försökt pynta så gott som möjligt.

G-lappar till hungriga

Lagom till lunchtid tillverkar Michaela Wåhlberg lappar med bokstaven “G” på:

– Vi hade satt priset på lunch till 20 kronor men så såg vi att det andra laget delar ut sin mat gratis så nu tillverkar vi gratislappar till folk så att de ska komma till oss för att äta och skänka pengar istället.

Under förmiddagen har hon varit en av dem som varit ute på stan och frågat runt efter bidrag och hon är positivt överraskad över hur givmilda folk är:

– Vi har till exempel fått ett presentkort på massage för 650 kronor som vi ska lotta ut.

Vinnarlaget koras på middag

Med Vikingarnas klassiska dänga Djingis Khan i bakgrunden kastar förbipasserande Lars Söderström boll i cykelkorg vilket är en av tävlingarna som erbjuds. Samtidigt har Erik Sundén och hans lagkompisar tagit matutdelningen till en ny nivå och bär runt på pastasallad för att hitta hungriga och givmilda lundensare. Senare under dagen blir det stor middag för de nya Technology Management studenterna och då ska vinnaren presenteras.

– Då ska de också framföra ett spex eller sång om vad de har gjort under dagen, säger Marianne Johansson.