Fotoskolans sista utställning

- in Kultur & Nöje

På fredagen hängde eleverna på Fotoskolan Skåne upp sina fotografier inför slututställningen innan det är dags att lägga ner. Många av Lundagårds fotografer har börjat på Fotoskolan, men nu är det slut med det.

– Det är väldigt sorgligt, säger eleven Anna Wallin.

Den 20-27 maj har eleverna på Fotoskolan Skåne sin allra sista utställning. Trots att många elever är intresserade av utbildningen lider Fotoskolan nu mot sitt slut.

– Vi är en av Folkuniversitetets utbildningar. Det är tråkigt att den måste läggas ner när efterfrågan är så stor, säger Anne-Grethe Holt, som ansvarar för Fotoskolan Skåne.

Populär utbildning

Varje år tar Fotoskolan Skåne i snitt emot ett 20-tal entusiastiska elever.

– Fotoskolan har varit en institution i Lund. Alla känner till den. Det är mycket tråkigt att den ska upphöra, menar Anne-Grethe Holt.

Genom åren har många av Fotoskolans elever gått vidare till att bli fotografer på olika tidningar, inte minst Lundagård.

Nu är det dags för den sista kullen elever att gå vidare till nya projekt.

– Jag tror att många av eleverna som fortsätter att studera i Lund kommer att fotografera för Lundagård, menar eleven Anna Wallin.

Ekonomin bidragande orsak

Alla elever på Fotoskolan är inte på det klara med varför lokalen upphör, men en del antar att det beror på kostnaderna för alla lärare som kommit utifrån för att undervisa på Fotoskolan.

Inte heller Anne-Grethe Holt är helt på det klara varför utbildningen läggs ner. Men även hon misstänker att det är en fråga om pengar.

– Vi vet inte exakt varför utbildningen måste upphöra, men ekonomin har varit ett problem, säger hon.

Intensiva förberedelser

I Fotoskolans lokaler går eleverna under fredagen omkring och hänger upp sina fotografier.

– Vernissagen är på lördag, sedan hänger utställningen fram till slutet av nästa vecka, säger Anna Wallin medan hon hänger upp sin canvas.

– Detta har verkligen varit en skitrolig utbildning som har gett mig otroligt mycket. Nu när den är över ska jag försöka ta mig in i reklambranschen.

Fotoskolans lokaler på Bredgatan i centrala Lund har nu sålts och ska göras om till lägenheter när utbildningen är över.