Film om fest och flum vann tävling

- in Studentliv
@Annika Skogar

– Skit i att plugga, vad tror du uppsamlingstentan är till för?

De ambitiösa studieplanerna förvandlas snabbt till fest och fylla i Jona och valen som blev det vinnande bidraget i den filmtävling där studenter skulle beskriva sitt Lunds universitet.

Den nyutexaminerade Jona sitter vid sitt skrivbord. Han betraktar bilden av sig själv som står på skrivbordet och minns när den togs. Då var han student och livet fyllt av fest och förälskelse.

Detta är slutscenen i den kortfilm som för några veckor sedan vann första pris i filmtävlingen Ditt Lunds universitet. Jonatan Nadel är producent för filmen och berättar om handlingen:

– Jag ser det som att filmen handlar om att vi måste säga nej till något för att få något annat. Jona fick välja bort festandet och skärpa till sig för att kunna få ett jobb.

Referens från bibeln

Filmens titel är hämtad från bibeln då mannen Jona blir svald av en stor val.

– Valen kan här symboliseras som studentlivet och kärleken, säger Jonatan Nadel.

Arbetet med kortfilmen höll på i ungefär en månad och filmades under tre inspelningsdagar. Skådespelarna var hämtade från Lunds studentteater.

Jury av professionella filmtyckare

Filmtävlingen Ditt Lunds universitet arrangerades av Student-tv, Steve, och universitetets kommunikationsavdelning. Tävlingen gick, precis som namnet indikerar, ut på att studenter skulle ge sin bild av universitetslivet.

Filmen fick vara max tre minuter lång och allt från mobilkamera till professionell utrustning fick användas.

Det vinnande bidraget utsågs av en jury av professionella filmtyckare och i motiveringen lyftes det fram att Jona och valen gav ”trovärdiga scener

ur en ung mans vardag innan, under och efter tiden vid universitetet.”

Tycker du verkligen att filmen representerar hur det är att vara student vid Lunds universitet?

– Nej, jag skulle inte säga att den är representativ men jag tror att väldigt många känner igen sig, säger Jonatan Nadel.

Se topp tre-filmerna här

Vinnaren: Jona och valen

Andrapristagaren: Karla Kolumna visits Lund University

Tredjepristagaren: Winter conversation about coffee

 

winter conversation about coffee0 from Anastasiya Maleeva on Vimeo.