Första veckan

- in Novischbloggen

Ok, första veckan som student avklarad. Det har väl gått sådär. Mitt bestående intryck av det hela är:

Hysterisk stress 1. Alberts barnflicka ringde sig sjuk två timmar innan min första föreläsning, och blev borta hela veckan så det har bara varit att ringa snälla kompisar och släktingar och pussla och köra omkring Albert lite hit och dit. Tur att han är världens mest sociala unge, annars hade det inte funkat.

 2. Att hinna med tåget med en giltig biljett. Försöker säga åt mig själv att coola ner men det går inget vidare. Maskinerna krånglar ofta och att göra något så avancerat som att ladda kortet med 200 spänn tar så lång tid att jag är på gränsen till ett sammanbrott. I går missade jag tåget eftersom maskinen behövde åtta minuter på sig att fatta att det var ett kontokort jag hade stuckit in. Som straff fick jag åka med det där tåget som stannar i varenda håla man kan tänka sig mellan Malmö och Lund, tillsammans med en 70-årig brat som tuggade tuggummi högljutt hela resan och en tjej som lyssnade  på eurodisco svinhögt och nynnade med. Idén att plugga på tåget har jag lagt ner för längesen men såhär mitt i stressen har jag lärt mig att älska den där akademiska kvarten, den har räddat mig hela veckan.

 3. Att hinna läsa allt man ska. Det går bara inte, inte så länge Albert inte har något dagis. Som tur är fick vi, på en föreläsning om studieteknik igår, lära oss att när man har så mycket text som vi har så KAN man inte läsa allt superordentligt. Fick så många goda råd som skänkte hopp att jag  till och med unnade mig att gå på en kräftskiva på kvällen. Nu känns det som att det nog får bli det sista jag unnar mig om jag alls ska ha en chans att klara av mina studier. Hejdå sociala liv, vi ses om tre år..

Veckans goda: Massor med sköna människor som delar ens intresse, nya vänner, ett Lund som jag har bott i under några år som ungdom, men aldrig upplevt  som student. Och studentstaden är vacker. Lundagård igår, med sin sprudlande fontän i solskenet och solande studenter, det var fint.  Nya gruppindelningar med glada människor som ”bjuder på sig själva” i olika åldrar och intressanta, givande föreläsningar.

Veckans snackis 1: Stil och Luvit. Vad är skillnaden,varför finns det två stycken, varför har man inte allt samlat, jag har inte fått något stil-mail, jaha va det det mailet, men hur ska man göra då, och sen då, väljer man lösen själv, vart ligger texterna, nej jag har inte läst texterna för jag har inte fått mitt lösen till Luvit,vem mailar man då? Du som är ansvarig för studentportalen? erna? En liten fråga till dig:  Jag tror att du är superduktig på att ordna med IT och sånt så skulle inte du kunna titta på ett sätt att effektivisera administrationen kring informationen? Så att säga. Tack.

2. Det enda vi pendlare pratar om är hur man ska få LOV att köpa studentkortet på Skånetrafiken. Man ska ha ett intyg från universitet. Man ordnar ett intyg. Nähä det gick inte, man ska ha ett mecenatkort eller CSN-kort. Jaha har du inte fått det. Ok, messa detta nummer, och så får man som svar att de inte kan se om man är berättigad till rabatt eller inte. Ok, bara att fortsätta med stressmomentet att tanka på pengar på Jojokortet tills det där mecenatkortet dyker upp en vacker dag.

Jag skulle vilja skriva om nationer och hur snacket går, men jag kan inte. Jag vet helt enkelt inte för de jag pratar med vet ingenting om några nationer, och inte jag heller. Jo förresten, jag vet lite om Smålands, det ska jag  berätta om en dag när jag har tid. Men om du inte vet vilken nation du ska tillhöra, gå och hälsa på dem. Prata med dina klasskompisar och få en ny vän på köpet vetja.  Tycker man kan läsa kommentarna jag fick på efterlysningen om nationerna, där finns en del vettigt.