NOVISCH: I got 99 problems but brist på saker att engagera mig i ain’t one

- in Krönikor, Novisch, Novisch, Novischbloggen

Lund har en uppsjö av saker att engagera sig i och det kan vara svårt att veta var man ska börja när man är nyinflyttad till staden. Lundagårds Thea Sandin har varit aktiv i studentlivet i över två år nu och har fått uppleva studentengagemangets toppar och dalar.

Jag kom till Lund våren 2019 som en nybakad student med bara ett halvår av tågluff och jobb i bagaget. Jag var inte ens helt säker på att jag ville plugga i Lund, jag hade ju alltid planerat att plugga i Uppsala; som den stockholmare jag är. Men Lund blev det, i alla fall för en provtermin under vilken jag skulle testa hur bra studentlivet var här. Som du kanske förstår har denna provtermin nu kommit och gått ett flertal gånger. 

Likt de flesta novischer skrev jag in mig på en nation i början av terminen.  Direkt övertalades jag till att vara med på nationens novischperiod (nej, jag var inte särskilt svårövertalad). Så, ganska snabbt blev jag en del av det studentikosa Lund jag ville testa på.

Men det visade sig att jag kanske inte var gjord för att jobba massor på nationsklubbar. Att vara en morgonpigg människa vars kropp anser att allt efter klockan 7 är sovmorgon, är inte riktigt kompatibelt med att jobba på onsdagsklubben till 03. Jag blev kvar på nationen i en termin, en rolig och festlig termin som jag visserligen är glad över att jag fick uppleva, men också lättad över att den ligger bakom mig.  

Under den där första terminen började jag förstå hur mycket man kan göra i Lund: jag blev helt överväldigad. Jag tänkte att det var så mycket jag borde göra och som den prestationsprinsessa jag var (och är) satte jag i gång med alla engagemang. Det har lett till att jag i princip har påbörjat ett nytt engagemang, i en ny förening, en gång per termin. Och jag har ändå inte hunnit vara med i spex, göra radio, spela i korpenlag, lira i band, sjunga i kör eller vara politiskt engagerad. För att det finns SÅ mycket! 

Det är omöjligt att göra allt, och även det tappraste av försök skulle troligen leda till utbrändhet.

För att du ska slippa göra mina misstag vill jag därför bidra med några visdomsord (inte för att jag är så vis, men något måste jag väl ha lärt mig på fem terminer i Lund?). Att vara aktiv i studentlivet är bland det roligaste och mest lärorika jag har gjort. Men det är också intensivt och stundtals påfrestande. Börja med det som lockar just dig; oavsett om det är spex, skriva för en tidning eller att vara med i ett lunchlag på nation. 

Om du inte känner dig lockad av något av detta och börjar få panikkänslor över att du aldrig kommer hitta din grej i Lund är det inget du är ensam om. Det är många som är överväldigade i början av sin studenttid och det kan vara mycket att bara hinna med det vardagliga i livet, som att laga matlådor och hinna ta en promenad.

Låt det ta lite tid. Inspirationen kommer. 

Att plugga i Lund är ju trots allt att vara mitt i studentlivet. Du kommer på ett eller annat sätt hitta något du gillar (även om du, precis som jag, måste byta engagemang en gång per termin).

Tänk dig studentlivet som ett smörgåsbord, fyllt av delikata små rätter, där vissa kommer passa dig bättre och vissa kanske inte riktigt faller dig i smaken. Viktigast är i alla fall att du inte försöker stoppa i dig allt för mycket, blir spyfärdig och tappar aptiten. För det vore en förlust för både dig och studentlivet.