Eva är Uppsalas val

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Bara Reinfeldt kvar, sen åker prorektor Eva Åkesson upp till Uppsala för att ta över rektorssätet i  universitetshuset. Men det sista valet är mer av en formalitet.

– Jag tror inte att risken är särskilt överhängande, säger Matilda Nilsson, studentrepresentant i Uppsalas styrelsen.

Under tisdagsmorgonen samlades Uppsalas motsvarighet till universitetsstyrelsen, konsistoriet, för att ta beslut om vem som ska föreslås till regeringen som ny rektorskandidat.

Eva Åkesson blev utfrågad av konsistoriet i en halvtimme innan styrelsen kunde fatta beslutet om att enhälligt lägga fram henne som förslag till regeringen. Men Åkesson själv hade inte tagit ut något på förhand.

– Jag har inte tänkt på det alls. Utan det var nervöst i dag, en skräckblandad förtjusning skulle man kunna säga. Det känns omtumlande men självklart väldigt smickrande och hedrande, säger Eva Åkesson till UNT.

– Jag tyckte hon skötte sig bra vid presentationen, säger Matilda Nilsson, studentrepresentant i konsistoriet.

Uppsala universitet ser nu ut att få sin första kvinnliga och dessutom första externrekryterade rektor någonsin. Nu väntar bara regeringens beslut i november. Men risken är inte särskilt stor för att någon skulle ta hennes plats.

– Det har vad jag vet historiskt sett bara varit en rektor som inte blivit godkänd hos regeringen, säger Matilda Nilsson.

Varför har ni tryckt på att just Eva Åkesson är en bra kandidat?

– Jag tror att många i kåren ser att det är bra att hon profilerat sig mot frågor som rör utbildningen. Hon ser att forskning och utbildning är tätt ihoplänkat, och vill prioritera frågor som rör anknytningen dem emellan, så som breddad rekrytering till högskolan och avskaffandet utbildningsbidragen för doktorander.

Lunds rektor Per Eriksson vågar inte spekulera i resultatet ännu.

– Men om det blir så att Eva tar över Uppsala, så blir detta tredje gången som någon av mina kvinnliga kollegor tar över en rektorspost på andra lärosäten. Jag börjar se något av en trend här. Det skulle i så fall vara en stor förlust för Lund.

Hur har ni förberett er?

– Vi har länge varit i mental beredskap och står för tillfället i en omväxlingsperiod på lärosätet bland de anställda. Eva har varit nära att nomineras även till Malmös rektorspost. Och när det kom fram att hon var en av de fyra så blev det ännu mer aktuellt, säger Per Eriksson och fortsätter:

– Även om vi så klart inte drar igång något rekryteringsarbete förens Eva har givit sitt godkännande. Men, med all respekt för Malmö, det känns som ett större grattis att Eva tar över Uppsala.

Vad är din största orosmoment om hon skulle försvinna?

– Just nu skulle det vara att förlora den kraft vi behöver bakom närvaron nationellt. Vi står mitt i förberedelserna för en ny forsknings och utbildningsproposition, och där är det viktigt att vara starka.

Tillträder gör i så fall Eva Åkesson i början av Januari.

Texten har uppdaterats efter publicering

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.