Den vilda jakten genom borgen

- in Studentliv

På torsdag går startskottet för Radio AF:s julkalender. Skådeplats är AF-borgen och huvudkaraktärerna har skapats av smutsen i klädkammaren.

– Vi ville rikta kalendern till de som på olika sätt är aktiva i AF-borgen, säger Leonard Berge, en av manusförfattarna.

 

”AF-borgen har funnits sedan urminnes tider. Sakta men säkert har smuts och svett från 1000-tals studenter färdats nedåt och anrikats i källaren. Och som genom ett under har smutsen fått liv”.

Så inleds det allra första avsnittet av Radio AF:s julkalender Vilse i Borgen, där vi får följa med tre små punschtomtar, mytologiska varelser från borgens källare, som ger sig ut på en irrfärd i borgen för att hitta sin bortrövade vän Raffa.

Af-borgen som scen

I en studio på Radio AF sitter Leonard Berge, en av manusförfattarna tillsammans med Emma Lilliestam, och gör de sista finjusteringarna. Han säger att idén till en julkalender föddes i slutet av förra terminen när han satt och diskuterade olika projekt med kompisarna.

– Jag ville göra någon form av radioteater och då kändes det fett med en julkalender.

Att det blev just AF-borgen som fick vara skådeplats för kalendern har sin naturliga förklaring:

– Vi ville rikta kalendern till de som på olika sätt är aktiva i AF-borgen. Vi har med många personer i borgen som spelar sig själva, till exempel edilen och VD:n.

Humoristiska undertoner

Punchtomtarna kommer under sin färd i borgen att träffa på andra mytologiska varelser från AF:s olika utskott. Dessa kommer sedan att hjälpa tomtarna att finna sin vän. Under inspelningen har därför flera av utskotten fått hjälpa till och agera statister.

– Vi gjorde ett avsnitt med P6 som blev väldigt roligt, säger Leonard Berge och fortsätter:

– De flesta avsnitt har en komisk poäng. Tanken är att det ska vara samma känsla som en klassisk julkalender.

Men trots ambitionerna att efterlikna en ”vanlig” julkalender så kommer Radio AF inte att öppna några luckor. Däremot finns planer på en kalenderskylt:

— Vi vill ha en skylt som vi kan flytta runt i borgen där det står ”Här utspelar sig dagens julkalenderavsnitt”. Men det är inget konkret bestämt ännu, vi får se hur det blir.