”Jag är ingen hoppjerka”

- in Julkalender

Han känner varje skrymsle och vrå av Edens lokaler, och går något sönder så fixar han det på stört. Möt Lars Wester, statsvetenskapliga institutionens egen hustomte, med 46 års erfarenhet av universitetet.

Det påstås att man inte blir en riktig lundabo förrän minst femtio år passerat över kullerstenarna. Den gränsen har Lars Wester passerat med råge, han flyttade till Lund redan 1954. Han har arbetat på universitetet sedan innan den amerikanska månlandningen, Berlinmurens fall och de flesta av oss studenter ens var påtänkta. Efter 46 års trogen tjänst som vaktmästare går Lars Wester i pension den 16 december.

När jag började var institutionerna mycket mindre, jag jobbade först uppe på gamla folkskoleseminariet vid universitetssjukhuset. Där var fem institutioner samlade i ett litet hus.

På Eden har han huserat sedan huset byggdes 1979, och sedan dess har ingen dag på jobbet varit den andra lik.

– Jag har väl inte varit en hoppjerka direkt, när jag började arbeta på 1960-talet var det ju inte tal om att byta jobb så som ni unga gör nu, säger Lars, som lätt kvalar in bland de universitetsanställda som arbetat längst.

– Det kan hända vad som helst här. Om något går söder så får jag rycka ut, om en gardin hänger på sned så fixar jag det med, säger Lars.

Under alla år som gått har han hört en hel del av vad det viskats om i korridorerna. Fast Lars är noga med att understryka att kollegerna på Eden mest hållit sams och att inga stora bråk har inträffat.

– Det har funnits en hel del starka personligheter här under åren. Jag minns att vi skrattade mycket åt en statsvetare – han var så högljudd så man hörde hans dräpande kommentarer överallt.

Den stundande pensionen har Lars tänkt ägna åt att läsa böcker och motionera. Julen ska han fira med sin bror och svägerska i södra Sandby.

– Fast jag skulle nog inte ha något emot att vara själv om julen heller. Är man bara frisk och kan ut och röra på sig går det ju bra.

Vem döljer sig bakom måndagens lucka? Om du hajar från klippet nedan, så hugg till och gissa i kommentarsfältet.

[audio:http://lundagard.se/wp-content/uploads/2011/12/Dec5.mp3|titles=Dec5]

Behöver du mer än Mer jul för att hitta rätt? Denna person har gått vinnande ur en hård kamp och bär trofén som en krona på sin hjässa.