Hon öppnar dörren för nya bostäder

- in Julkalender

En hängiven bostadskämpe som under året arbetat för Landsarkivets ombyggnad till studentbostäder. Så kan man beskriva Lunds nationskurator Boel Nilsson.

– Helst skulle jag vilja erbjuda bostäder till alla våra medlemmar, men tio procent är målet.

Lunds nations planerade bygge av studentbostäder i Landsarkivets gamla lokaler har varit på tapeten ett tag. Men trots de många turerna kring bygget är Boel Nilsson inte trött på frågan.

– Det är en säkerhet för nationen att kunna erbjuda bostäder nu efter kårobligatoriets fall. Jag hoppas att folk ska kunna uppskatta husen även när de blir studentbostäder.

Arbetet tar fart så fort Landsarkivet flyttar ut ur lokalerna och nationen får bygglov. Till hösten 2012 är förhoppningen.

Den inbitna lundabon Boel har under sina 23 år bara flyttat från Lund en gång. Ett halvår i Sydamerika fick räcka, sen tog hon sitt pick och pack och begav sig tillbaka till hemstaden för att plugga biomedicin. Livet har under studietiden kretsat kring Lunds nation, och sedan i somras är det Boel som håller i rodret som nationskurator.

– Lund betyder både hemma och frihet för mig. Att jobba som kurator är svinkul och det blir som en liten familj, tillsammans får man driva ett företag. Det har man aldrig chansen att göra innan man är färdigutbildad eller vuxen.

Hennes starkaste minne från det gångna året är äran i att bli vald till just kurator.

– Det var någon gång den fjärde eller femte april. Känslan när jag först blev nominerad av valberedningen och sedan fick medlemmarnas förtroende, det var helt fantastiskt. Jag tror att det kommer vara mitt starkaste minne i livet ganska långt framöver.

Julledigheten ska tillbringas tillsammans med familjen hemma i Lund, men en tripp till pojkvännens familj i Växjö ska också hinnas med i mellandagarna.

– Alla tycker väl att det är viktigt att få vara med att klä granen, men det viktigaste är att få vara tillsammans med sin familj. Att pyssla och baka lussekatter brukar jag göra. Och så lyssnar jag alltid på Robbie Williams skiva Intensive care för att komma i stämning.

Gårdagens vinnare av Juledistortionbiljetter är Adam Tillbrandt och Emelie Järlid som kommer att få två biljetter var på mail.

När du som bäst väntar på nästa tävling – spana in morgondagens kalenderperson.

[audio:http://lundagard.se/wp-content/uploads/2011/12/Dec9.mp3|titles=Dec9]

Ledtråd: En hållplats för många desperata bostadsletare. Hennes borg på Merkuriusgatan har varit ett tilhåll för fler än hon kan räkna till, och nu har hon lämnat över borgen till sina bostadsgäster.