Vad är det för fel på stenen?

- in Frågan, Studentliv

Statyn utanför Sol-centrum förblir oförändrad, trots att det sedan länge är känt att den är felstavad.

– Det är en skam för Lunds universitet, säger Jörgen Secher, pensionerad latinlärare som har kämpat i flera år för att få stenen korrigerad.

Vid bibliotekshusets gavel mot Sölvegatan står en bronsstaty, gjord av den danska konstnären Kirsten Ortwed. Statyn har en inskription på latin, ett citat som man tror härstammar från den romerske senatorn Caius Titus. Citatet lyder: ”Verba volant, scripta manet.” På svenska betyder det ”ord förflyga men skrifter består”.

Det finns bara ett problem – inskriptionen innehåller ett språkligt fel.

– ”Verba” och ”scripta” är pluralis och därför ska också pluralformen av ”manet” användas. Det korrekta är alltså ”scripta manent” och inte ”scripta manet”, säger Jörgen Secher, som är pensionerad gymnasielärare i latin.

Jörgen Secher har varit engagerad i frågan om bronsstatyn länge. Han har sedan 2006 skrivit flera brev till universitetets rektor och personal vid Sol-centrum.

Vad har du fått för reaktioner?

– Jag har inte fått några reaktioner alls! Jag har nästan inte fått svar från någon, trots att jag bland annat skrivit till rektor vid två tillfällen.

Vad tycker du om det?

– För det första är det tjänstefel. För det andra är det oartigt. Jag har känt mig väldigt ensam.

Jörgen Secher hävdar att felet är lätt åtgärdat. Om man lägger till ordet ”littera” mellan ”volant” och ”scripta” så blir det grammatiskt korrekt. Han tycker att Lunds universitet borde vara angelägna om att rätta till felet.

– Det är en skam för universitetet. Att man sätter ut ett språkligt fel utanför språkvetenskapliga institutionen är fullständigt oacceptabelt. Jörgen Secher behöver dock inte se statyn särskilt ofta, han bor nämligen i Uppsala.

Varför är du så engagerad i det här?

– För att det är genant för Lunds universitet. Jag vill inte att de ska behöva skämmas längre, de har skämts tillräckligt, säger han.

På sol-centrum verkar det råda oklarhet om vem som har ansvaret för statyn.

– Vi vet om att det är ett språkligt fel, men vi vet inte vem som kan göra någonting åt det, säger Patrik Periola, som är Sol-centrums husprefekt.

Anders Ohlsson är biträdande prefekt på Sol-centrum. Han känner till diskussionen, men säger att han inte satt sig in i frågan tillräckligt för att kunna svara på frågor om statyn. Han delar dock inte Jörgen Sechers upprördhet.

– Det är ingen stor issue för oss, säger han.