”Vart ska jag?”

- in Nyheter, Studentliv

I buss nummer sex sitter Emma Holliwell vid ratten. Det är Arrival Day och universitet är rustade för att ta emot runt 500 nya internationella studenter. Lundagård följer med på morgonens första tur till centralstationen.

En rad med minibussar tuffar mot stationen för att skjutsa de långväga studenterna till AF-borgen. I förarsätet sitter Emma Holliwell och Joakim Carbonnier redo att vägleda de vilsna studenterna mot sina nya hem.

– Det här den tredje terminen jag är internationell fadder, men den här gången är det färre än vanligt, berättar Joakim Carbonnier.

Arrival Day är startskottet för den efterföljande fadderverksamheten. Studenterna får skriva upp sig för aktiviteter och blir sen indelade i grupper om 30 personer med fem faddrar som ledare. Bland de utflykter som anordnas står bland annat en tur till natursköna Österlen.

– Vi brukar anordna en fem, sex aktiviteter per termin, men förra året var det en så taggad grupp så vi höll på enda in i december, säger Joakim Carbonnier.

Framme vid stationen kliver Emma och Joakim ur bussen för att få mötas av ett 40-tal studenter som väntar på skjuts. Xia Rui är en av passagerarna, men hon sticker ut för att hon kommer utan bagage.

– Jag kom hit redan för ett par dagar sen för att jag ville vara förebredd. Jag hoppas att den här terminen ska ge mig en inblick i det svenska samhället och kulturen, säger Xia Rui.

För Xia Rui är det inte första gången hon beträder svensk mark, hon har varit här och rest runt. Närmast kommer Xia Rui från Italien där hon har pluggat den sista tiden, men ursprungligen kommer hon från Kina.

– Jag ska tillbaka till Italien och skriva en sista tenta, sen ska jag hit på riktigt, förklarar Xia Rui.

Bagaget lastas in och den fullproppade bussen rullar iväg.

Tillbaka vid borgen fastslås dess funktion för nykomlingarna och de vandrar med nyfikna steg mot entrén.

Medan studenterna lämnar sitt bagage och får hjälp med att hitta boende hoppar Joakim Carbonnier och Emma Holliwell in bilen för nästa upphämtningstur.

Vilken är den vanligaste frågan ni får?

– ”Vart ska jag?” svarar Joakim skrattande.