Nu sprängs miljardvallen – fogden jagar rekordbelopp

- in Nyheter

Under den här våren kommer skulden som kronofogden driver in åt CSN för första gången att överstiga en miljard kronor.

Framförallt är det gruppen med de som har väldigt höga skulder som har ökat.

Den totala skulden som Kronofogden försöker driva in åt CSN uppgick i december 2011 till 996 651 777 kronor. Även antalet fall hos Kronofogden ökar, men enligt CSN rör det sig inte om fler personer.

– De uppgifter vi har är att de kunder som vid något tillfälle varit hos Kronofogden under det gångna året inte direkt ökar, säger Klas Elfving, pressekreterar på CSN.

Om det fortsätter att öka som tidigare år kommer den totala studieskulden som Kronofogdemyndigheten försöker att driva in åt CSN snart att uppnå en miljard svenska kronor. Bara under år 2010 ökade

siffran med 9 procent, det vill säga med 86,5 miljoner kronor.

Samtidigt som den totala studieskulden ökar hos Kronofogden ökar också

antalet fall som kommer in. 2007 inkom 129 000 nya fall, vilket var en minskning jämfört med tidigare år. Men sedan dess har det gått upp, och under år 2011 ökade siffran med 141 000 nya fall.

Men att antalet fall ökar hos Kronofogden betyder inte nödvändigtvis att antal personer som hamnar där också ökar. En person kan stå för flera av Kronofogdens nya fall och enligt CSN är det inte fler personer som hamnar där, utan att det antalet är någorlunda lika stort.

– Vi mäter hur stor andel av återbetalarna som finns hos Kronofogden den 31 december varje år. För 2011 låg den nivån på 7,5 procent, vilket är något lägre än åren före, säger Klas Elfving. Samtidigt som antalet fall av obetalda studieskulder ökar hos Kronofogden, är det allt färre personer som tar lån över huvud-taget. Lånebenägenheten har minskat sedan i slutet av 80-talet när nästan 90 procent av alla studenter tog lån. I dag är den siffran nere på under 67 procent. CSN ser flera förklaringar till att allt färre studenter väljer att finansiera sina studier med studielån.

Större ungdomskullar

– Vi tror att lånbenägenheten påverkats av införandet av det nya studielånet från 2001. Ändrade återbetalningsregler har gjort att studenterna blivit mer försiktiga att ta studielån och gör mer noggranna kalkyler, säger Klas Elfving och tillägger att:

– Vi tror också att den minskade lånebenägenheten hänger ihop med att ungdomskullarna har blivit större. Det är även fler i de grupperna som generellt sett finansierar studierna via föräldrarna.

Trots att antal studenter som tar studielån minskar ökar ändå antalet fall hos Kronofogden. Men Klas Elfving menar att det inte går att dra några paralleller där emellan eftersom lånebenägenheten bara mäts på de som studerar

just nu och fall hos Kronofogden kan vara personer som har studerat för länge sedan.

– Ser man till det totala – att man räknar in alla som studerat och haft studielån tidigare och de nya som kommer in – blir det fler återbetalningsskyldiga. CSN har totalt sett 1,2 miljoner personer som är åter-

betalningsskyldiga. Den gruppen blir större och större, säger Klas Elfving.

Klas Elfving menar alltså att det är allt fler personer som blir återbetalningsskyldiga, samtidigt som andelen personer som inte betalar är oförändrad.

– Vi får fler och fler kunder, de ökar med flera tusen varje år. Även om antalet fall hos Kronofogden ökar, så ökar antal återbetalare också, och då blir den relativa återbetalningssiffran den samma, säger han.