"Problemen ligger oftast i organisationen"

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Högskoleverket har utrett orsakerna till varför doktorander slutar innan examen, och kommit fram till att sociala skäl oftast är avgörande.

– Men de sociala skälen kan oftast lösas genom bättre planering från universitetet, säger Lunds doktorandombudsman Aleksandra Popovic.

Runt 5000 studenter har sedan 1999 tagit sig in på doktorandutbildningen, de finansierade åren av forskning och utbildning som ska leda fram till en doktorstitel.

Men sociala problem, såsom sjukdom, barnledighet och stress är tillsammans med bristfällig handledning vanligt förekommande orsaker till att doktorandstudenter får problem med att avsluta sina studier. Detta visar högskoleverkets enkät som har skickats ut till doktorander som inte tagit sin examen.

Men att hänvisa till dessa orsaker kan enligt Lunds doktorandkårs erfarenheter bli missriktande.

– Det ligger i universitets ansvar att förbereda för sådana situationer, och man kan inte skylla på den enskilda individen här, säger Aleksandra Popovic, doktorandombudsman vid kåren.

I Aleksandras uppdrag ingår att ta emot klagomål från doktorander som hamnat i sådana problem att det inte har kunnat lösas internt på fakulteten.

– Som doktorand har man rätt till en individuell studieplan som beskriver parternas åtaganden under utbildningen, och den ska kunna ändras om planen är orealistisk och därför skapar stress eller om det upptäcks att handledningen varit bristfällig.

Men enligt Aleksandras egna erfarenheter i mötet med doktorander med problem, så är det sällan som dessa planer uppföljs.

– Att skylla på individuella attityder gör det svårt att hitta lösningar, eftersom de är svåra att förändra. Ofta kan vi i stället finna lösningar på problemen  i omplanering eller omorganisering från fakulteten. Fakulteterna måste se till att de individuella studieplanerna inte blir skrivbordsprodukter, utan faktiskt lever upp till målen.

På doktorandkåren brukar det normalt vara stressen i slutskedet, när avhandlingen ska slutföras, som leder till att doktorander får problem.

– Men några naturvetardoktorander har sammanställt en stresshanteringsmanual, för att hjälpa till i dessa lägen, säger kårens ordförande Johan Genberg.

Johan sitter själv i avslutningsskedet av sina studier, och vet hur krävande det är.

– Avhandlingen och allt som ska till tillsammans med den tar mycket tid, då gäller det att det finns planer för hur man ska undvika problem.