"Två procent lär du dig i skolan"

- in Analys, Krönikor

I Percy Barneviks värld är allt enkelt. Något funkar eller så funkar det inte. Det är ofta svart eller vitt. Lundagårds Lukas Ernryd får karriärstipsen han inte anade, och förmodar att halva ekonomihögskolan hoppat av efter gårdagens föreläsning.

Han älskar USA, men hatar deras ambulansjagande advokater. Han älskar sin boksamling på 130 000 exemplar, och hatar powerpoint-presentationer så mycket att han förbjöd dem under sin tid på General Motors. Själv kör han med klassisk overhead och har alltid med sig två apparater och en glödlampa i reserv.

Det är svårt att hitta någon motsvarighet till Percy Barnevik bland svenska företagsledare. Sedan 70-talet har han varit VD eller styrelseordförande för några av Sveriges största företag. ABB, Sandvik och Investor bara för att nämna några.

Nu är han en pensionerad och passionerad företagsledare som reser världen runt för att samla in pengar till vad han kallar ”sitt sista, viktigaste och största projekt”. Han jobbar för organisationen Hand in Hand som vill övertyga om att hjälp till självhjälp är det mest effektiva sättet om man verkligen vill utrota fattigdomen i världen.

Men han pratar också om sin karriär och det är nog inte fel att tro att majoriteten av de ekonomistudenter, som fyllt den stora salen på AF-borgen under onsdagseftermiddagen, har kommit för att få några handfasta tips om hur man lyckas som entreprenör.

”Alla vet egentligen vad som krävs för att ett företag ska bli framgångsrikt, ändå är det få som lyckas”, säger Percy Barnevik.

Och vad är det som krävs enligt honom?

Inte utbildning i alla fall. Högst två procent av vad man behöver veta för att bli en framgångsrik entreprenör kommer från en utbildning i ekonomi. Denna del kallar han för analys. Åtta procent är magkänsla och de resterande 90 procenten är genomförande. Och genomförandet kan endast läras i verkligheten, ute på plats på företagen. Detta säger han med 45 års yrkeserfarenhet i ryggen.

Om ekonomistudenterna ska ta Percy Barnevik på orden bör de alltså genast sluta sina utbildningar och nästla sig in på någon praktikplats. Men en del av problematiken kring praktikplatser är att de nästan alltid kräver en utbildning.

Men sådana detaljer verkar Percy Barnevik inte vara intresserad av. Han är ingen operativ chef som vill sätta sig in i småsaker. Får han frågor om något som han anser vara en detalj i sammanhanget blir han nästan lite irriterad och viftar med armarna och hänvisar till sin bok, Jag vill förändra hela världen, som delades ut gratis och signerad till alla som kom för att lyssna.

Han roll är istället att mejsla ut den stora visionen. Resten löser man genom att omge sig med bra folk. Eller åtminstone de som kan sådant man själv inte kan.

Efter två timmar sammanfattar Percy Barnevik sin föreläsning. ”I början av sin karriär är det mycket viktigare att ha rätt chef än att jobba på rätt företag,” säger han.

Även om det är en framgångsrik karriär man är ute efter, så är man fortfarande beroende av människor på vägen dit. Först humanism, sen ekonomi. I den ordningen.

Missa inte Bildspelet från Percys besök här