Filip och Fredrik och Jag

Filip och Fredrik är Sveriges populäraste radarpar. Som av en tillfällighet hamnar Lundagårds reporter ensam i ett rum med dem. Det leder till samtal om fylleringningar, flygande pungkulor och en dos allvar.

Allt jag vet är att jag är uppskriven på en presskonferens med Filip & Fredrik efter deras gästande av Studentafton. Men Sydsvenskan och Radio AF är borta, likaså min fotografkollega. Men likt att halka på ett bananskal sitter jag plötsligt där ensam i ett litet rum bakom AF-borgens stora sal. Med Fredrik Wikingsson och Filip Hammar.

Kvällens frågeledare Måns Nilsson, från humorduon Anders & Måns, tackar för en grym kväll samtidigt som Fredrik slår sig ner i stolen bredvid mig och knäpper upp en öl.

– Har inte du intervjuat mig förut, undrar Fredrik som visar prov på sitt ökänt dåliga ansiktsminne.

Mina frågor står snabbt nedkladdade på ett separat papper, jag skrev dem för fem minuter sedan. Jag är lite nervös inför den spontana situationen. Hade jag haft en cigg, eller ens varit rökare, då hade jag dragit den nu. Jag provar att slänga ut en fråga om deras senaste programserie som jag helt lyckats undvika.

– Jag älskar den här Louisehistorien. Mannen som blev kvinna och åker och slänger sina gamla testiklar i sjön. Framför allt att hon själv tyckte så mycket om avsnittet, det känns som om att man har gjort en skillnad då, säger Filip Hammar.

– Jag skulle nog vilja gå så långt och påstå att det avsnittet är det finaste vi någonsin har gjort, fyller Fredrik Wikingsson i.

Stora salen här var helt fylld och biljetterna gick åt hur snabbt som helst. Blir ni fortfarande överväldigade?

Filip: Ohja, det känns alltid som en förnyelse när det kommer så här mycket folk. Man ska ju vara glad över att folk alls vill lyssna på en, oavsett sammanhang.

Fredrik: Det härliga är att det bara är roligt. Jag kommer aldrig bli att jag slutar bry mig. Samma dag som jag slutar känna något är samma dag som jag bör lägga av med det jag håller på med.

Bitvis pratar ni om väldigt allvarliga ämnen, men folk skrattar ändå. Känner ni att ni blir tagna på allvar?

Filip: Mycket handlar nog om att vi är lite rädda för att bli för allvarliga. Det blir lätt att vi slänger in något mindre seriöst mitt i allt.

Fredrik: Ena sekunden kan vi diskutera svår ångest, i nästa sekund blir det en kommentar om vilka stora pungkulor någon har.

Filip: Ett tag var det inne att alla komiker skulle komma ut och visa en svår och deppig sida. Att alla skulle må dåligt. Se på Fyra nyanser av brunt som Killinggänget gjorde. Skitbra film, absolut, men det blir så övertydligt.

Ni lade ut era telefonnummer i en av era böcker för längesedan. Jag ska erkänner att jag sparade dem och har försökt ringa några gånger på fyllan. Är det era…

Fredrik: Det är samma, det är samma. Ta upp din mobil och prova ring mig så ska du se.

Filip: Visst är det du som ringer nu? 073579…

Kenneth: Haha, det är mitt nummer!

Filip: Bra, då ska jag spara numret som ”den fulla idioten, svara inte”.

Ni pratade tidigare ikväll om att ni inte gillar att bli kontaktade. Hur kommer det sig att ni lade ut era nummer i en storsäljande bok?

Filip: Det är mest jag som hatar att bli nådd. Jag får ångest av att ens öppna mailboxen, det finns säkert 3000 obesvarade mail. Jag brukar överlåta allt om att bli kontaktad till Fredrik.

Fredrik: Vi gillar att göra saker som ingen annan har gjort. Att vi lade ut numren i boken är inget vi ångrar. Vi lade ut våra nummer i Adam Live senast förra veckan. Sen får vi räkna med att folk ringer, det är inte så farligt

Filip, du är ju MFF:are. Kommer du snacka skit om mitt favoritlag HIF när jag ser er i Helsingborg i maj under er turné i vår?

Filip: Ja för fan, jag håller hårt på Malmö. Men det har inte blivit så mycket att jag ser matcher sedan jag flyttade till Los Angeles. Men tror nog att jag har lätt att hålla igen när jag åker omkring, du ska nog inte behöva vara orolig.

Kommer ni någon gång att gå till en annan kanal, som SVT?

Filip: Aldrig någonsin, jag känner inte minsta möjliga önskan att gå till SVT.

Fredrik: Jag skiter fullständigt i om det står en SVT-logga som någon jävla kvalitetsstämpel. Att ett TV-program ska ses som sämre bara för att det ligger på femman. Jag är supertacksam för att allt som Kanal 5 har gett oss.

Filip: Något jag gillar med Kanal 5 är att inspelningar och planering kan gå snabbt. Om du kollar på SVT:s produktioner är allt väldigt långa processer. När Fredrik Lindström åker ut och göra sina dialektmysterier ligger det två års planering bakom.

Fredrik: SVT kör med sina gamla metoder medan vi kör på vårt sätt. Vi är kulsprutan medan SVT är musköten. Vi gillar att göra saker som känns rätt på vårt sätt, i vår takt.

Knappt en kvart in i intervjun rusar en av arrangörerna in. Filip och Fredrik måste vidare till festligheterna i rummet sidan om. Direkt. Det känns som att det väntar sittning.

– Jag ber så mycket om ursäkt för att vi måste bryta nu, ursäktar Filip och fortsätter:

– Men du, om du har fler frågor så ta min mail här så svarar jag.

– Eller gör du verkligen det, undrar jag med tanke på hans överfulla mailbox.

– Du, till dig lovar jag att svara, avslutar Filip Hammar skrattandes innan han springer in i rummet sidan om med en mobilpratande Fredrik Wikingsson tätt efter sig.

Missade du Studentafton? Spana in Lundagard.se under torsdagen för mer rapportering från kvällen.