Humanisterna firar med ett spadtag

- in Nyheter, Studentliv

Språk och Litteraturcentrum fylls av föreläsare under humanist och teologdagarna. Samtidigt, bara ett stenkast bort, tas första spadtaget för det framtida humanioracentrat LUX.

Humanist och teologdagarna drog i gång under förmiddagen på Språk och Litteraturcentrumet, SOL. Under hela fredagen och halva lördagen fylls lokalerna av föreläsare från alla olika institutioner och besökarna får chansen att komma och lyssna på en mängd olika föreläsningar under temat Vanor och ovanor.

– Humanist och teologdagarna är ett sätt att samla ihop alla olika vetenskaper inom humaniora och teologi och få chansen att se andras forskning, säger Hannah-Maria Skoglund, ordförande för humanistiska och teologiska studentkåren.

Samtidigt som SOL fylls av föreläsare, studenter och gäster togs det första spadtaget på LUX, det nya universitetsområdet kring Zoologen där humanist- och teologstudenterna kommer att hålla till i framtiden.

Ett hundratal personer hade samlats för att lyssna på talare och se när Lynn Åkesson, dekan för humaniora och teologi, tillsammans med Hannah-Maria Skoglund och Unni Sollbe, regiondirektör för Akademiska hus tog det första spadtaget.

LUX kommer att förena zoologen och zoofysiologen. Ytterligare 7 000 kvadratmeter kommer att byggas för att alla institutioner inom humaniora och teologi ska få plats. För dekan Lynn Åkesson har LUX-projektet varit en ”liten darling”.

– Ända sedan jag började på universitetet på 70-talet har mitt ämne varit utspritt. Man har alltid känns sig som en nomad som är på väg någonstans. Därför är det skönt att få en plats där allt är samlat, säger hon.

Universitetet ska få tillgång till LUX den första juni 2014.