De vann idéfabriken

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Li Riu-Xin, Johanna Theander och Eddie Närhi gick igår vinnande ur entreprenörstävlingen Idéfabriken med en talande tandborste. Men flera månader har gått sedan inspelningarna, och vad har hänt efteråt?

– Det har växt hela tiden. Jag har fått ge upp studierna till stor del och gör detta på heltid numera, säger Johanna Theander, som numera har en kontorsplats på Lunds företagsinkubator Venturelab.

– Jag har precis fått en plats här, så det gör det mycket enklare att jobba vidare med företaget.

Johanna pluggade tills nyligen den juridiska översiktskursen, Jöken, vid Lunds universitet, och läser nu entrepenörskapsprogrammet på distans ifrån Växjö.

– Jöken var exemplarisk att ha med sig nu, när vi nu sitter och skriver sekretessavtal och liknande genom företaget.

Vad händer just nu?

– Jag hade precis ett möte som rörde företaget, och vi arbetar för tillfället med att träffa olika tekniska konsulter för att diskutera tekniska lösningar som vi sedan ska ta patent på.

Johanna sitter tillsammans med en annan idéfabriksdeltagare, Magda Lukaszewicz, på Venture lab. Men hennes två kollegor i företaget, Li Riu-Xin och Eddie Närhi är på annat håll.

– Eddie är i Eskilstuna på Mittuniversitetet och Li är i Stockholm på KTH, men det är bara bra att vi är på olika håll. Vi har möten på Skype och kan bygga upp nätverk på varsitt håll genom att arbeta som vi gör.

Finns det ingen fara med att idén har lanserats i tv, vad händer om någon snor den?

– Det är klart att det finns en risk för det, men samtidigt så vet vi ju då att vi varit med att skapa en idé till ett lyckat företag. Det kommer att gå bra för oss ändå, vi har alla många idéer på lager som vi kan använda oss av.