På måndag blir det fest!

- in Debatt, Siste april

”Få saker kan stoppa den årliga invasionen av gräsmattan framför vita scenen” skriver Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, som svar till Moderata ungdomsförbundets debattartikel.

Att fira Valborg i Stadsparken är en upplevelse utöver det vanliga. Det är 25 000 personer, från när och fjärran, som träffar varandra på en och samma gräsmatta.

I sin debattartikel får MUF Lund det att låta som om den här festen på något vis skulle vara hotad av att Systembolaget inte är öppet. Ingenting kunde vara längre från sanningen. Få saker kan stoppa den årliga invasionen av gräsmattan framför vita scenen.

I Lund finns sedan flera år tillbaka en tradition av att hålla Systembolaget stängt på Valborg, för att minska de skador och problem som alkohol för med sig. Medborgare, politiker och myndigheter har sett att alkoholen varit ett hinder i firandet och har därför valt att låta Systembolaget stå stängt denna dag – för att vi vet att det hjälper.

MUF Lund vänder sig inte bara mot att Systembolaget är stängt på Valborg. Nä, helst av allt skulle det läggas ner helt och hållet, heter det. Lyckligtvis har de ett folk emot sig. Systembolagets monopol på alkoholhaltiga varor har idag stort stöd bland svenska befolkningen. Vi vet att alkoholkonsumtion även har en baksida och vi accepterar att det blir lite krångligare – just för att vi vet att det fungerar. Det blir ett bättre samhälle när det är svårare att få tag i alkohol.

Men varför skulle det hindra människor från att dansa, sola sig och ha roligt? Valborg handlar om att ha trevligt, träffa roliga människor och ha en riktigt skön vårdag i Stadsparken. Av någon konstig anledning har vi en suparkultur som säger att ingenting kan vara roligt om inte alkohol är med. Så är det inte. Vi i UNF vet det, och visar det mer än gärna.

På en punkt håller dock vi i UNF med MUF Lund: Varje enskild individ är en intelligent och tänkande varelse som själv kan ansvara för sitt liv och sina beslut. Därför är vi också fullkomligt övertygade om att dessa individer är kapabla att planera sina inköp till några dagar innan alkoholen ska förtäras.

På måndag spelar det däremot ingen roll vad du tycker om Systembolaget eller alkoholens skadeverkningar i samhället. Då är det Valborg i Stadsparken och bara en sak som gäller: Festa som fan!

Författare:

  • Lovisa Bengtsson Förbundsstyrelsen UNF & student på LTH
  • Daniel Laurin Distriktsstyrelsen UNF Skåne