En arktisk uppsats

- in Nyheter

Hej!

Föreställ dig att du, med utgångspunkt i Lund, åker drygt 250 mil någorlunda rakt söderut. Under denna resa kan platser som Berlin, Zee Lam See och Rom passeras. Valetta på Malta ligger inom räckhåll, så även Kroatien och Kreta.

Med tillgång till 2500 kilometer kan du, kära läsare, inom kort lämna den svenska för-hösten (eller sensommaren om man råkar vara optimist) och placera dig på varmare breddgrader. Under förutsättning att du väljer rätt värdesträck såklart.

Det har vi inte gjort. Vilka det är som utgör vi kan du läsa till höger på sidan. Vad som är mer intressant just nu är platsen vi är på väg till och vad vi för där ska göra.

Om du, enligt ovanstående reseexempel istället väljer att åka norrut,  kommer du efter drygt 60 procent av din resa till den norska staden Tromsö. Härifrån utgår den världsberömda Hurtigrutten, där rika pensionärer kan åka båt och se de fantastiska norska fjordarna på väg söderut.

Ytterligare ca 960 kilometer norrut ligger en  stor och relativt okänd ögrupp vid namn Svalbard. Platsen är förknippad med en ytterst modig och kanske lite övermodig ballongfarare vid namn André, vars mål att flyga ballong till nordpolen slutade i dysenteridöden, efter en landning på det frusna arktiska havet som kan beskådas på bilden ovan.

Svalbard nämns i svenska tidningar sporadiskt, och nyheterna brukar ofta cirkulera kring termerna SOPTUNNA och ISBJÖRN, eller i mindre roliga fall, ISBJÖRN och TURIST FRÅN STORBRITTANIEN.

På denna plats, som enligt beskrivningar ska vara lika obarmhärtigt vackert som blåsigt finns centralorten Longyearbyen, där större delen av de 2500 svalbardinerna bor.  Dessa åtnjuter de flesta moderna faciliteter. Fiberkabel är dragen från det norska fastlandet. Bio, idrottshall och dagis finns. Världens nordligaste bankomat hittas i Longyearbyen, samt vad vi tror är (men ej kan bekräfta) världens nordligaste bar, Svalbar…

På ön finns även Nord-Nordnorges universitetssjukhus, en plats som kommer ha stor betydelse för oss under de närmaste veckorna…

Under denna resa kommer vi skriva uppsats, äventyra, tävla och blogga från vår bas i Longyearbyen. Varmt välkomna att dela våra strapatser!

(Fotot är taget av Nils Strindberg under ingenjör Andrées polarexpedition år 1897 och föreställer vätgasballongen ’Örnen’. Med vilken man ämnade att flyga över nordpolen. Expeditionen slutade dock med en kraschlandning och efter ett antal veckor till fots i det arktiska islandskapet dog samtlige tre i besättningen av okänd orsak.)