9 fruktansvärt härliga dagar.

- in Novischbloggen

9 fruktansvärt härliga dagar har nu gått sedan jag började min kurs. Jag kan helt ärligt talat säga, att jag har aldrig i hela mitt liv intagit så mycket information på så få dagar, som jag har gjort under dessa 9 dagar som har gått.

Vi har läst om symbolisk interaktionism , en historisk beskrivning av sociologisk teori: de tidiga åren, de sociologiska klassikerna – Karl Marx , Èmile Durkheim , Max Weber och Georg Simmel. Vi har även läst inledningen till Norbert, Elias & Scotson John L, Etablerade och outsiders.

Under dessa 9 dagar har jag nog varit i vartenda sinnesstämning där finns. Jag har varit lycklig och exalterad, trött och flegmatisk, trött och exalterad, förvirrad och lycklig, vansinnig och panikslagen, lugn och harmonisk, ja – you name it!

Det har kommit till den punkten där jag för tillfället har inlett ett förhållande med mina böcker. Vi har 4-6 timmars dejt varje dag. Jag är ha-galen, jag vill veta mer, jag vill kunna förstå, jag vill kunna tillämpa på verkligheten, jag vill kunna analysera och dra paraleller

Jag vill helt enkelt bemästra allt jag sätter för mig, det är sån jag är. Priset för det är verkligen inte lågt då man blir fyrkantig i huvudet av allt läsande och även lite smått introvert.

Varför jag skriver introvert kan härledas till att jag inte har träffat någon av mina privata vänner sedan innan jag började kursen. Det kan givetvis låta lite deppigt, men det är det absolut inte. Jag tror att man måste ha en sådan här rivstart och omvälvning för att det ska bli bra. Enligt mig, är det endast när man kastar sig in i saker man verkligen lär sig något, det blir man illa tvungen till.

Det är efter omvälvningen man lär sig att balansera, att hitta en jämvikt mellan skolan och allt annat.  Alla gör vi det olika, jag gör det som skrivet ovan. Intet desto mindre gör vi nog alla det av ungefär samma anledning, vi vill vara här och ta del i den akademiska världens magi och under.

Det främsta rådet jag fick inför högskolan  av min lärare (som jag även ser som min självutnämnda och första mentor) när jag lämnade Kvarnby Folkhögskola var – ”Gå med i en studiecirkel. Du är som jag, du behöver diskutera!”.

Dessa ord ligger till grund för att jag har gått med i SOCA13’s mentorgrupp där vi diskuterar de olika viktiga sociologiska begreppen som vi har läst om, våra föreläsningar och sociologi i allmänhet. Gruppen var som förväntat, otroligt nyttig och bra. Jag är så glad och tacksam för den gruppen, för det är inom den jag kommer till verklig förståelse. Diskutera mera gott folk – det är så välgörande!

Avslutningsvis, vill jag berätta att jag ska ha mitt första seminarie på fredag. Jag och en kurskamrat ska redovisa om George Herbert Meads teori om spelstadiet och även diskutera det. Jag är självfallet nervös, vilket visserligen bara är sunt, men bara utifall att, knyter jag mina fingrar och hoppas att min karismatiska, vältalig sida inte bestämmer sig för att gå och lägga sig när det väl gäller.

T.

ps. symbolisk interaktionism och de sociologiska klassikerna är länkade, klicka på deras namn vettja! Obs, kan medföra expansion av kunskapsområde.