Institution: Gå med i Studentlund

- in Nyheter, Studentliv

Ni måste gå med i en kår och nation, annars får ni inte skriva några tentor. Det menade i alla fall den sociologiska institutionen i ett mail till nya masterstudenter. Detta trots att det är två år sedan obligatoriet avskaffades.

 

För två år sedan avskaffades medlemskapskravet på kår och nation på svenska universitet, under stora protester från kårer och flera lärosäten. Men inte på alla håll, verkar det nu som.

I ett utskick till nya studenter på en masterkurs på sociologiska institutionen i Lund står det nämligen att studenten måste vara medlem i en studentkår ”för att få delta i undervisning, tentera och kunna erhålla utbildningsbevis.”

Detta upptäcks efter att en av de drabbade studenterna kontaktat Samhällsvetarkåren.

– Vi gav studenten den rätta informationen och gjorde det tydligt för institutionen att de hade gjort fel, säger kårordföranden Nikolas Pieta Theofanous

Efter en veckas förvirring för att ta reda på vilken kurs det handlar om har institutionen funnit svaret. Det rör sig om en distanskurs på avancerad nivå som fått felaktig information om tvånget att vara medlem i studentkår för att tentera vid universitetet, enligt studierektorn Axel Fredholm.

– Vi beklagar att det har gått ut felaktig information, det är ju inte bra. Vi har nu gått igenom alla kurssidor och kollat så att det inte finns kvar vilseledande information. Vad vi vet är det endast en person som har vänt sig till kåren, säger Axel Fredholm.

Hur många studenter som har fått informationen är inte klarlagt vid publicering.

Kommer ni att vända er till alla de drabbade studenterna om det som har inträffat?

– Det förutsätter jag att vi har gjort, eftersom vi har haft en kontinuerlig kontakt med kåren, säger Axel Fredholm.

Varför vänder ni er inte direkt till studenterna?

– Eftersom det endast är en person så tänker vi inte göra det i nuläget. Men om fler studenter hör av sig om ärendet så kommer vi att göra det. Vi antar att de andra studenterna vet hur det ligger till, säger Axel Fredholm.

Fakta

[checklist]

Detta skickades ut till studenterna: ”För att få delta i undervisning, tentera och kunna erhålla utbildningsbevis ska du vara medlem i en studentkår. Sociologistuderande vid Lunds universitet tillhör Lunds samhällsvetarkår. Medlemsavgift till kåren betalas i form av en terminsräkning. Som student på en nätbaserad distanskurs har du rätt till reducerad terminsavgift. Du ska vara medlem i Lunds samhällsvetarkår och betala terminsräkning här även om du läser vid annat universitet/högskola och betalar terminsräkning där. Den som enbart läser på distans är undantagen från nationsobligatoriet.”

[/checklist]

Har även du fått in felaktig information? Hör av dig till oss här.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Ändring av Lus stadga föreslås

En person ska kunna representera alla kårens mandat