John Munroe Longyear

- in Nyheter

John Munroe Longyear föddes en solig förmiddag den 15 april 1850 i Lansing, Michigan. Redan tidigt i tonåren märkte man att han hade ett sinnelag för affärer, och det dröjde inte länge innan han hade en fot inne i både skog- och gruvbranschen hemma i Michigan. Han arbetade sig uppåt i hierarkierna och var under ett års tid till och med borgmästare i staden Marquette.

1901 åkte John till Svalbard för att utforska möjligheterna till gruvdrift där, då han på ryktesvägen hört att berggrunden skulle vara väldigt rik på kol. Ett norskt bolag vid namn Tronhjem Spitsbergen Kulkompani hade sedan ett år tillbaka en gruva i drift inte så långt från Adventdalen. 1904 köpte John det norska bolaget och två år senare grundade han Arctic Coal Company tillsammans med en gammal vän och med hjälp av ett antal andra investerare.

Där och då tog gruvdriften på Svalbard igång på allvar, och en liten bosättning började växa fram i Adventsdalen och fick namnet Longyear City. 1916 bildade ett antal norska investerare Store Norske Spitsbergen Kulkompani och köpte Johns Arctic Coal Company och tog över driften i Longyear City.

Under de sista åren bodde John i Brookline, Massachusetts där han ägnade sig åt sin familj, konst och musik. Då han var en väldigt religiös man donerade han mycket pengar till kyrkan och de behövande. Vid flytten från Marquette till Brookline hade hans fru, Mary, väldigt svårt att skiljas från deras stora fina stenhus. Hennes handlingskraftige och finansiellt starke men såg då helt enkelt till att huset plockades ner och transporterades de nästan 100 milen till deras nya hem där det kunde byggas upp igen.

28 maj 1922 lämnade John jordelivet, men arvet efter honom lever kvar i Longyear City, numera Longyearbyen.

(Bilden är tagen vid minnesstenen som är belägen på en liten höjd, ett femtiotal meter från kyrkan)