Fantastisk premiär

- in Nyheter
@Kenneth Carlsson

På hälsningsgillet för två veckor sedan bad vi besökarna att klottra ner idéer på Lundagårdsbordets duk. En bläckpenna och ett ballerinakex i utbyte mot att de gav oss ämnen de ville läsa mer om i tidningen och på webben. Det ämne som märktes mest var… film.

Lundastudenterna vill alltså läsa mer om film. Fantastiskt då att vi hade långtgångna planer på att starta en kulturblogg. Än mer fantastiskt att dess lansering sammanfaller med Fantastisk Filmfestival, Skandinaviens största filmfestival för science-fiction, fantasy och skräck!

Årets stora gäst är zombiefarfar George A. Romero, mannen som i princip uppfann zombiefilmgenren på 60-talet med Night of the Living Dead. Enligt programmet kommer han att vara i Lund alla festivalens nio dagar, med start i dag torsdag. Under fredagen har han pressdag, och på lördagen kan alla levande och döda masa sig till stadshallen för att ställa frågor och höra honom prata om sin karriär.

Men vad gör han de andra dagarna? Ptja, han har ju en del film att kolla in om han vill, med nya Sverigepremiärer varje dag. Under torsdagen visas exempelvis Excision, en komisk skräckis om en tjej som fantiserar om kirurgiska ingrepp på sina medstudenter.

Personligen är jag nyfiken på Akam. En indisk film som är något så mycket annorlunda än de stereotypa Bollywoodska dans- och actionfilmerna. Istället sägs det vara en thriller som korsar vampyrer med indisk mytologi. Och ytterligare anmärkningsvärt: Akam är regisserad av en kvinna, Shalini Usha Nair. Nästan var tredje regissör på festivalen är kvinna, vilket är en imponerande hög siffra i sammanhanget.

Med lite flyt kommer vi att få till en kortare intervju med Shalini Usha Nair till bloggen. Det samma gäller med en rad andra besökande regissörer och skådespelare. Som förhoppningsvis spanske Alexandre Courtés. Långfilmsdebutant, visst, men en rutinerad musikvideoregissör. Både U2 och White Stripes finns på C.V.et (ja, han regisserade Seven Nation Army-videon).

Med start i dag står vi inför en vecka av fantastisk film. Lika så en vecka av försök till fantastisk rapportering. Stäng av mobiltelefonen.

About the author

Kenneth Carlsson var redaktör och ansvarig utgivare på Lundagård från 2013 till 2015 och blev medarbetare 2011. Har tidigare varit nöjeskrönikör och nöjesredaktör på tidningen.

Related Posts