Isbrytaren Oden

- in Nyheter

Adventsfjodren har idag storfrämmande. En äkta arktisk hjälte har ankrat utanför Longyearbyens hamn.

Isbrytaren Oden togs i bruk i 8 januari 1989 och har under sina 23 levnadsår varit med om mången strapats. Skeppet har inte bara brutit is utan också färdats till Nordpolen samt arbetat som forskningsfartyg i Arktis.

Oden är en stor båt. Jag kan ingenting om båtar och några tekniskt korrekta beskrivningar kommer jag inte kunna leverera, så jag nöjer mig med att konstatera att Oden stor. Wikipedia säger att Oden har en Deplacement på 11000 – 13000 ton, vilket låter stort.

Till utseendet ser Oden ganska så snäll ut. Detta tror jag beror på att båten är bredare fram än bak. En spetsig båtför ser hård och beräknande ut, medens Odens rundade framdel mest ser ut att vara vänlig. Icke att förglömma är att Oden sysslar med isbrytning, vilket måste vara sjöfartens svar på manuell kolbrytning. Slutsatsen blir således att Oden är stark, men snäll. Havets Bamse helt enkelt.