Expedition: Nordenskjöld

- in Nyheter

Svalbards vädergudar har idag belönat vårt slit och släp (samt vårt blodsoffer) med en dag av det sällsynt fina slaget. Kvicksilvret pekade på 6 minusgrader, strålande sol och knappt ett moln på himmelen. Natten hade bjudit på snö som klädde Longyearbyen i vitt. Vi har givetvis nyttjat detta till äventyr!

Med väskor fulla av varmheter som kläder och nybakade fulbröd gav vi oss vid 10-tiden av med målet inställt på fjället Nordenskjöld. 1070 meter ovanför vår boning tornar detta magnifika berg upp sig. Fågelvägen är det inte mer än 5-6 kilometer dörr till topp, men däremellan finns två stigningar på 500 meter vardera vilket gör turen till en heldagsvandring.

Under helgen tog vi oss över den stora Platåbergetplatån. Denna minibravad gjorde vi om idag och efter en hal, knölig vandring befann vi oss vid foten av det snöklädda och solbelysta berget. Efter en ganska fiaskoartad glaciärvandring klättrade vi oss sedan upp mot toppen längs en smal bergskam som till vid fall till höger utlovade stora blåmärken. På vänstra sidan väntade liemannen.

Det gäller att vara rätt klädd

Vår vandring längs Nordenskjölds bergskam blev under vissa sträckor dramatisk. Vi klättrade längs ishala stenstoder med ravinkanter som grannar. Vinden ven och nysnön yrde längs Lundhagskängorna. Vädret gick från strålande sol till delvis lite molnigt och temperaturen klättrade långsamt ned mot allt kyligare grader.

Med adrenalinet flödande och livsgnistan envist brinnande fortsatte vi sakta men säkert mot vårt mål. Fyra timmar efter vår start fick vi slutligen lön för mödan då vi svingade våra fiktiva isyxor över den sista bergsknölen. Utsikten från toppen av Nordenskjöld är obeskrivbar.

Så här glad blev Daniel när vi nådde toppen

Jag känner att jag börjar få slut på adjektiv för beskrivande av naturupplevelserna vi får ta del av på Svalbard. Allt jag kan säga är att ifall du som läser någon gång blir trött på o-Svalbard, så åk till Svalbard. Och om du väl tar dig hit, så ta dig upp till Nordenskjöldtoppen.

Jag måste medge att vi nu, väl hemkomna, är ganska så slitna efter dagens intryck och strapatser. Att ta 1000 höjdmeter på en dag kostar på i energiväg. Det är trots detta fullt möjligt för de flesta att genomföra. Ett gäng av Svalbards tuffa sjuksköterskedamer i åldrarna runt 50 brukar knata upp för detta berg på sina lediga dagar, så det är absolut ingen omöjlighet. Med lite förberedelser och bra skodon samt en smula vilja kommer man långt!