Dawn

- in Nyheter
@Jimmie Larsson

George Romero uppfann praktiskt taget zombiefilmen under 60- och 70-talen med sina …of the dead-rullar. Lite mindre än 20 år senare förfinade Shinji Mikami zombien intill perfektion – med Resident Evil till Playstation.

Zach Snyder må ha återupplivat Romeros gamla samhällskritik med den briljanta återinspelningen av Dawn of the dead (2004) men Mikamis verk är zombiens stora stund. Tätt, medryckande, otäckt utav bara helv…ja, ni fattar. Mindre action, mer kalla kårar och klaustrofobi. När FFF tog slut och postfestivaldepressionen tog vid rotade jag fram det gamla originalet och om jag säger att jag spelat det nonstop så skulle jag ljuga. Jag vågar inte tillbringa mer än tiotalet minuter i sträck på den där herrgården utanför Racoon City. Skräcken är fortfarande för nära.

Ikväll dök jag ner i purfärska Resident Evil 6. I morgon ska jag försöka förklara varför det är lika deprimerande som att vänja sig vid en lundavardag utan FFF.