En eftermiddag på en födelsedag

- in Föreningen

De har gått från en källare på Sparta till en egen våning på AF-borgen. I kväll, torsdag klockan 22:30, skålas det champagne på stationen. Då är det exakt 30 år sedan Radio AF sände för första gången.Det är varmt och tyst inne på radiostationen på torsdagseftermiddagen. Någon enstaka medarbetare sitter försjunken vid en dator i samlingsrummet Redax.

Men inne i studio nummer tre pågår febril verksamhet. Joel Jönsson och Elin Ulfhammar håller på med förberedelserna inför programmet med det passande namnet Studio tre. Klockan längst ner i den trånga redaktionskorridoren visar att det är två minuter kvar.

– Vi pratar om aktuella grejer som händer på till exempel nationerna och bjuder in gäster, förklarar Elin Ulfhammar.

– Just i dag pratar vi också en del om att det är trettio år sedan Radio AF startade, lägger Joel Jönsson till.

Joel Jönsson gick en termin medie- och kommunikationsvetenskap när han träffade kompisar som var engagerade i Radio AF.

– De berättade att det var roligt så sen anmälde jag mig. Jag gick grundkursen förra vintern, säger han.

– Jag har lyssnat mycket på P3 och tyckte det verkade roligt, berättar Elin Ulfhammar och fortsätter:

– Sen sökte jag mig hit själv. Jag kände ingen utan hittade Radio AF på Hälsningsgillet.

Musiken tonas ut och de måste ta på sig hörlurarna innan sändningen börjar.

I studion bredvid sitter Rutger Isell och Babi Malik som för tillfället går i Radio AF:s grundkurs. De ska göra ett av sina första radioinslag. Inslaget ska sändas dagen efter och är en obligatorisk del i utbildningen. De har tagit med sin kompis Tobias Ekdahl som får agera gäst i inslaget.

– Vi är med i Boelspexarna, förklarar Rutger Isell och fortsätter:

– En kille där höll på med Radio AF och berättade hur kul det var, så vi la in en ansökan. Nu är vi i grundkursen. Det ska bli kul. Vi får testa och se om vi gillar det.

– Vi tyckte att det var så roligt att vara involverade i något utanför studierna, men spexet är bara en månad. Vi ville göra något under resten av tiden, säger Babi Malik.

 

I korridoren utanför går Frida Tranvik, sexmästare för Radio Af och således högst ansvarig för det stundande 30 års kalaset. På lördag blir det stor fest för stationens alla medarbetare, både nuvarande och föredettingar. Under kvällen kommer de spela upp klipp från de gångna 30 åren och intervjua personerna som var med. En slags tillbakablick enligt Frida Tranvik.

– Jag har alltid tyckt att det verkar roligt med radio. När jag flyttade till Lund gick jag med i Radio AF direkt, säger Frida Tranvik och fortsätter:

– Nu ska jag åka och hämta tårtan och vid halv elva i kväll ska vi skåla i nått bubbel.