Nya ledare för nationer

- in Nationer, Studentliv
@Jacob Hederos

Igår strömmade helt vanliga medborgare till valurnorna för att utöva sin demokratiska rättighet i stora nationer.

Barack Obama gick segrande ur presidentvalet. Men det var inte bara i USA som giganternas kamp avgjordes.

Lunds, Göteborg och Malmö nation fick nya heltidsarvoderade studenter som ska styra skutan framöver.

– Ja, många av de stora nationerna gick till val igår, säger Oskar Palmerot, nuvarande kurator på Lunds nation.

Han kommer att få fyra nya kollegor till våren. Detta när Joline Buachoom tar över posten som prokurator social, Lisa Sundström blir notarie och Fredrik Persson kliver på som prokurator ekonomi.

– Jag motkandiderade redan förra året till posten, så jag har haft tid att tänka på det och ser verkligen fram emot det, säger Fredrik Persson, som denna termin har tagit paus från Civilekonomsprogrammet för att läsa historia på distans och ta hand om novischeriet på nationen.

Vad händer nu?

– Nu handlar det mycket om att sätta sig in i arbetet, och sedan får vi se vad jag ska bidra med, säger Fredrik Persson.

På Lunds nation tar även Elin Persson över nycklarna till nationen som husförman 2013, men hon kommer inte att arbeta heltid.

På Malmö nation kunde ett rekordstort nationsmöte, enligt egna uppgifter, tillsätta Gustaf Hjelm och Anna Ringborg till posten som kurator respektive prokurator Social.

Och sist men inte minst så gick även Göteborgs nation till val.

Där tog Gustaf Ankarcrona klivet från novischförman till kuratorsposten, som han nästa ta över efter nuvarande kuratorn Gunnel Bildt.

– Jag kommer att ha ett riktigt roligt år på nationen, säger Gustaf Ankarcrona, som till vardags studerar femte terminen maskinteknik.