Rasistiska affischer och svältande studenter

- in Internationellt, Studentliv

I både Storbritannien och Sydafrika väcker affischer med rasistiska budskap starka känslor. Och i Australien bor utbytesstudenter trångt och svälter. Detta är veckans internationella notiser.

Rasistisk affisch anses vara propaganda

En affisch som liknar internationella studenter med kackerlackor och vita människor med grisar har spridits på universitet i Sydafrika. Affischen har tillskrivits South African Students Congress (SASCO), den största studentorganisationen i Sydafrika med kopplingar till regeringspartiet ANC. SASCO tar dock avstånd från affischen och dess budskap och menar att den går emot deras värderingar och troligtvis är en elak form av propaganda från deras politiska motståndare, skriver University World News.

Utbytesstudenter i Australien svälter och bor trångt

Studenter på utbyte i Australien tvingas leva under obehagliga förhållanden, visar en statlig undersökning, enligt The Sydney Morning Herald. Studenterna tvingas bo i trånga bostäder och får i vissa fall gå hungriga för att de inte får tillräckligt med mat av sina värdfamiljer.

Många bor långt ifrån campus och har inte råd att betala för den dyra lokaltrafiken. Efter undersökningen föreslås bland annat standardiserade regler för värdfamiljer. Dessa uppgifterna kommer fram bara några veckor efter att Australian Human Rights Commission presenterade en rättighetslista, med syfte att försvara internationella studenters rättigheter i landet.

Hot och grova svordomar riktade mot studenttidning i London

En minst sagt obekväm stämning uppstod häromveckan på ett möte hos University of London Union, när ordförande för Queen Mary Students’ Union hamnade i konflikt med en redaktör på studenttidningen London Student.

Bakgrunden var att tidningen hade citerat ordföranden när han vägrade kommentera ett antal affischer med rasistiska budskap på skolans område. Den upprörde studentunions ordföranden hotade med att stämma tidningen och följde upp med kommentaren ”I fucking hate all student journalists, you’re all dickheads”.

  • Är du på utbytestermin? Tipsa om vad som händer på ditt universitet.
  • 
Varje vecka publiceras en internationell utblick på Lundagard.se