007-utmaningen: Del 1

- in Nyheter
@Kenneth Carlsson

Jag har aldrig sett en enda Bondfilm. En mening jag ofta har dragit till med som lustig kuriosa om mig själv. Hur kan man ha lyckats undgå alla fredagskvällar på TV3 på detta sätt? Denna naturliga ingrediens i allmänbildningen. Jag har bestämt mig för att ändra på detta. Drastiskt.

För några veckor sedan hade Skyfall, den tjugotredje (!) filmen om agent 007, premiär. Jag är 23 år och har lyckats undgå dem alla. Inte för att jag inte har velat se dem, men de går ju på TV hela tiden. Orka, då ser jag hellre den där rumänska filmen de en fransk snubbe springer naken i en skog med en romsk kvinna.

Min Bondbrist är inte riktigt lika illa som när Navid Modiri tog över Filmkrönikan. Då hade han inte sett en enda Bergmanfilm, vilket han därefter kompenserade med genom att se alla Bergmans 50 filmer på lika många dagar. Och eftersom det här inte är lika illa som Navid Modiris miss behöver jag inte heller vara lika drastisk. Jag tänker att jag halverar bördan, så att säga.

23 år är jag. 23 Bondfilmer finns. Om exakt 60 dagar fyller jag 24. Om exakt 60 dagar finns det fortfarande 23 Bondfilmer. 23 är magiskt. Innan jag fyller 24, den 18:e januari 2013, ska jag ha sett alla officiella Bondfilmer. Allt eller inget. Och jag kör dem alla i ordning från fel håll. Från Skyfall till Agent 007 med rätt att döda. Ett halv sekel Bond.

23 filmer 60 dagar. Drygt 2-3 filmer i veckan. Det ska jag väl klara!

I skrivande stund har jag nyss kommit hem från min första Bondfilm. Skyfall var väldigt bra faktiskt. Såg den med tre vänner som inte verkade riktigt lika nöjda. Min kompis Petter besökte Sveriges, ja världens, enda Bondmuseum i helgen. I Nybro utanför Kalmar, av alla ställen. Uppbyggt i en Bondnörds bilverkstad och full med med coola Bondprylar, om jag får tro Petter. Han uppskattade inte riktigt allt nytänk.

– Förväntade du dig en exploderande kulspetspenna? Vi sysslar inte med sånt längre, sa Q.

– Va fan, tänkte Petter.

Men det blir gott med tid för mig att bli bekant med allt sådant fram över.

I övrigt:

  • Två och en halv timme gick väldigt snabbt.
  • Actionscenerna gjorde mig väldigt belåten, en blandning av humor och spänning.
  • Jag kan inte känna igen Ola Rapace.
  • Jag trodde att Judi Dench alltid hade varit M. Mja.
  • James Bond har fler liv än nio katter tillsammans.
  • Bondbruden var en ganska platt karaktär. Utseendet inte inkluderat i bedömningen.
  • Bondbiopubliken befann sig i spannet liten pojke 7 år – äldre dam, 85 år. Fint.

1 down, 22 to go.