Boyz n' the hood

- in Nyheter
@Jimmie Larsson

Rockstar har alltid varit goda revolutionärer.

De två första GTA-spelen var så ren och oförställd underhållning, trots det märkliga fågelperspektivet som fick världen att se ut som en bilmatta, att man gång på gång överdoserade. Det var nytt, fräscht, våldsamt – det var alla ens älsklingsfilmer nedbrända på skiva. Biljakter á la French Connection, skottlossning i moraliska gråzoner á la Heat, storstaden á la Scorsese. Spelen släpptes när spelutbudet fortfarande var långt mindre diversifierat än i dag och de flesta spelproducenter ogärna släppte in för mycket influenser utifrån.

Med tredje installationen kom den tredje dimensionen och trots ett dysfunktionellt kontrollsystem och spelupplägg som till slut blev repetitioner staplade på varandra var det precis lika svårt att sluta spela. Charmen fanns där i bubblande överflöd; hyperstiliserade karaktärer och pastischer på Gudfadern och Maffiabröder och en handfull radiostationer som verkligen saknas i vårt eget FM-band. Och allt var placerat i en stad större och rikare på liv än någonting vi tidigare hade sett.

Liberty City uppfyllde dock inte alla sina löften förrän 2008, efter att Rockstar gjort utflykter i form av Vice City och San Andreas och fortsatt att slipa på konceptet. Grand Theft Auto IV är utan tvekan en av de starkaste spelupplevelserna som går att köpa för pengar. De första timmarna efter att huvudpersonen Niko kommit till det nya, fria landet och tvingas utforska den amerikanska drömmens baksidor är överväldigande. Staden pulserar, den vibrerar av liv och det kryllar av små ögonblick som gör att man gärna låter nästa del i berättelsen vänta en stund.

Jag personligen kunde åka ner till vattnet och bara vänta på att solen skulle gå ner. Omgivningarna var halva poängen.

I förra veckan släpptes så den andra trailern till nästa helt fristående del, Grand Theft Auto V, plus en massa detaljer om hur det faktiskt kommer te sig. Vi får återvända till Los Santos, såklart en skruvad version av LA, tillsammans med tre huvudkaraktärer.

Rockstar har alltid varit goda revolutionärer.

I morgon måste vi prata om varför det inte är nog.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Fritidsointressets tidevarv

Nedrustningen av vårt tristessbekämpande artilleri är sorgligt uppenbar