Första internationella strålröret säkrat på Max IV

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Finland och Estland lägger ihop sina bössor och säkrar plats på Max IV. Men fortfarande finns flera platser lediga på anläggningen.

Efter att flera svenska universitet och Wallenbergsstiftelsen säkrat finansieringen av de sju första strålrören på forskningsanläggningen kunde finansiärerna till det åttonde strålröret presenteras under tisdagen.

Varje strålrör, som beräknas kosta mellan 30 och 40 miljoner kronor att bygga, kommer att agera som experimentstation i de forskningsprojekt som planeras inom bland annat materialvetenskap, medicin och miljöforskning.

Det åttonde strålröret finansieras dels av ett finskt konsortium med en miljon euro, dels med tre miljoner euro via den estniska staten.

Men att det skulle bli trångt på Max IV när det invigs 2016 är ingen självklarhet. Fortfarande finns det plats för uppskattningsvis 15 fler strålrör på anläggningen.

Även om de flesta jämförbara synkrotronanläggningarna runt om i världen har fyllt sin kapacitet, finns det några där platserna står tomma. På en kinesisk anläggning i Shanghai, som invigdes 2009, har endast sju av 60 möjliga platser fyllts.

– På de flesta anläggningarna har experimentstationerna fyllts upp, men det finns skräckexempel i både Kina och Spanien. I Spanien tror jag att sju av 20 som står tomma. Det är en situation som den svenska anläggningen måste försöka undvika, säger Christoph Quitmann, direktör på MAX IV-laboratoriet.

Nu fortsätter därför arbetet med att hitta fler finansiärer till ytterligare strålrör.

– Det står redan nu dubbelt så många forskare i kö till Max-lab som det finns utrymme till, så på forskningssidan är det inga problem. Men vi behöver finansiera fler rör, så för tillfället kontaktar vi universitet, företag och andra potentiella intressenter, säger Christoph Quitmann och fortsätter:

– Om anläggningen skulle invigas och inte nyttjas till sin fulla kapacitet skulle det vara mycket allvarligt. Men vi är på god väg att sluta fler avtal, så vi hoppas att detta beslut kommer att följas av många liknande framöver.

Fakta

[checklist]

Vad är Max IV: 

  • Max IV är ett gigantiskt mikroskop. Med hjälp av en laser skapas elektroner som accelereras till en hastighet mycket nära ljusets
  • Elektronerna förs in i Max IV, där de under påverkan av kraftfulla magneter avger det för forskningen så viktiga synkrotronljuset. Det alstrade ljuset leds sedan genom stålrör ut till olika stationer där forskning kan bedrivas på olika typer av material.
  • Uppskattningsvis 2000 forskare beräknas kunna bedriva experiment på anläggningen när den är fullt utbyggd 2016.
  • Läs mer här.

[/checklist]